Digital skarphed

Mark P. McDonald og Andy Rowsell-Jones (2012) udgave en bog omhandlende, hvordan organisationer skaber konkurrencefordele ved at arbejde med forskellige tiltag til at gøre forretningsprocesser klar til digitalisering og understøtte innovation igennem digitalisering.

Forfatterne argumenterer for, at organisationer kan skabe større værdi ved at anvende informationsteknologier til at understøtte og udvikle på organisationernes forretningsmodeller. Digitalisering er ifølge McDonald og Rowsell-Jones en kilde til, at organisationer kan skabe konkurrencefordele, men ifølge forfatterne så kræver det at organisationer får skabt en såkaldt ”digital skarphed”. De to forfattere kommer med de tre nedenstående citater:

”A digital edge creates new forms of value and revenue, going beyond mimicking physical business by building new combinations of digital and physical resources” McDonald & Rowsell-Jones (2012). 

”Forging a digital edge involves building digital capabilities by listening from the outside in before building from the inside out” – McDonald & Rowsell-Jones (2012).

”A digital edge strategy identifies the different ways in which customer value and business activity aggregate into company revenue” – McDonald & Rowsell-Jones (2012).

Forfatterne præsenterer fem arketyper. De fem arketyper har stor indflydelse på de fremgangsmåder som organisationerne skal anvende for at kunne opnå en digital skarphed og dermed mulighed for konkurrencefordele.

Fem arketyper for digital skarphed

Forfatterne har identificeret fem fremgangsmåder til at informationsteknologier kan understøtte udviklingen:

  • Automate som omhandler optimering af forretningsprocesser og fysiske ressourcer igennem anvendelsen af informationsteknologier.
  • Apply som ændrer ressource kravene.
  • Accompany som omhandler at redefinere kanaler til kunden og fokus er på kundeservice
  • Augment som primært fokuserer på kundeservice.
  • Abstact som omhandler at levere indsigt i forhold beslutningssituationer og tilbud.

Generelt for de fem fremgangsmåder til digital skarphed er at de kræver at beslutningstagerne aktivt træffer beslutninger om anvendelsen af informationsteknologier.

Cases

Forfatterne præsenterer en række forskellige cases som eksempler på, hvordan de fem fremgangsmåder til digitalisering til en digital (skarphed). Blandt de præsenterede cases er et rederi som digitaliserede adgangen til fælles faciliteter på deres krydstogtskibe og samtidigt gav samtlige passagerer mulighed for at kunne finde frem til hvilke restauranter som havde plads til at passagerne kunne et bord og bestille. En anden case som forfatterne præsenterer er case som have fokus på optimering af forretningsprocesserne. En tredje case som forfatterne præsenterer er  Københavns lufthavn som har satset på augmentering.

Kontekst

Med et fokus på enterprisearkitektur kan det udledes at organisationer som vil opnå en digital skarphed (og dermed konkurrencefordele) har behov for et enterprisearkitektur program for at realisere gevinsterne ved investering i informationsteknologier og modernisering af organisationernes forretningsmodeller.

Konklusion

McDonald og Roswell-Jones har skrevet en ganske god bog omhandlende hvordan organisationer kan moderniserer deres forretningsmodeller. Forfatterne, som begge er ansat ved Gartner Inc., har opstillet fem arketyper for, hvordan organisationer og især virksomheder er i stand til at kunne moderniserer deres forretningsmodeller, hvilket kan vise sig interessant for it-direktører og Chief Digital Officers at læse.

Fra et arkitektur perspektiv er bogen største bidrag at det flere gange nævnes at en af de bedste fremgangsmåder for en organisation at anvende for at opnå en digital skarphed er ved at fokuserer på værditilbuddet for kunden. Dermed sagt at organisationen skal arbejde sig udefra ind i organisationen.

Kilder

McDonald, Mark P., and Andy Rowsell-Jones. The Digital Edge: Exploiting Information and Technology for Business Advantage. Gartner, Inc., 2012.

One thought on “Digital skarphed

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: