Accelerering af anvendelsen af SOA

For at det er muligt at kunne accelerer en organisations anvendelse af SOA, så skal organisationen have etableret en SOA-styregruppe og et SOA Center of Execellence (1). I den forbindelse er det vigtigt at formanden for SOA-styregruppen også er den operationelle chef for SOA CoE, da planerne mellem de to grupper skal afstemmes med hinanden.

Her udover skal en organisation være bevidst om at arbejde med it-indkøb og it-udvikling, hvor der tidligt i begge processer skal stilles krav om, at løsningerne skal kunne genanvende den teknologiske SOA-infrastruktur.

Både processerne, styregruppen og SOA CoE er vigtige for at udnytte den funktionalitet som den tekniske del af SOA omhandler, hvilket kan være enterprise servicebussen, MOM-server, BPEL-servere med mere fordi den organisatoriske struktur og ledelse har stor betydning for om organisation vil være i stand til at kunne omstille sig de nye forhold.

Prioritering

For at organisationen kan skabe de størst mulige resultater på kortest mulig tid med SOA så bliver det nødvendigt at få prioriteret følgende:

  1. SOA Business Vision skal på plads.
  2. SOA styregruppe skal på plads.
  3. SOA CoE skal på plads.
  4. Proces for SOA i udvikling og indkøb skal på plads.
  5. SOA kompetencer skal afklares og de rette roller skal udfyldes samt ansvar skal fordeles.
  6. Indkøb og implementering af SOA infrastruktur.
  7. Principper og standarder formuleres samt leverancer evalueres.

Konklusion

Det er nødvendigt at arbejde med den organisatorisk del af organisationens overgang og modning af SOA. En SOA Business Vision formuleres og en SOA-styregruppe som er placeret under organisationens it-styregruppe skal oprettes. Herefter skal et SOA Center of Execellence etableres som kan stå for drift og koordinering.

Kilder

Berg, Martin van den, Norbert Bieberstein, and Erik van Ommeren. SOA for Profit, A Manager’s Guide to Success with Service Oriented Architecture. Groningen: IBM, Sogeti, 2007.

One thought on “Accelerering af anvendelsen af SOA

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: