Boganmeldelse af “The Checklist Manifesto”

Atul Gawande har skrevet en ganske fin bog omhandlende mulighederne for at forbedrer aktiviteter og processer vedhjælp af anvendelse af checklister. Bogen blev udgivet i 2011, og da jeg læste den fik jeg en ”aha” oplevelse, da Gawande indikerer, hvordan en korrekt tilgang til anvendelse af checklister til at undgå fejl.  Bogen er 209 sider lang og den er skrevet på en måde der er interessant som gør, at læseren bliver fastholdt.

Gawande bruger en række gode eksempler på situationer, hvor simple men velskrevne checklister blev anvendt til at skabe bedre resultater. Gawande bruger en række eksempler fra luftfartsindustrien, men han henviser især til sundhedssektoren, hvor checklisterne bruges til at sikre de relevante opgaver bliver løst i korrekt rækkefølge. Gawande dedikerer et kapitel til at beskrive problemstillinger der er opstået som led af en øget kompleksitet, hvor man har opbygget forskellige former for specialismer for at kunne løse opgaver effektivt. Den komplekse viden kræver at relevante aktører der samarbejder, er enige om, hvilke opgaver og aktiviteter der skal løses og i hvilken rækkefølge opgaverne løses bedst.

Styrker

Bogen er skrevet som en række eksempler på, hvordan forskellige problemstillinger kan løses effektivt med simple checklister. Gawande identificerer en række punkter, hvor det er relevant at have en checkliste klar og de forskellige aktører, hvem hinanden er for at samarbejde effektivt i situationer, hvor situationen er meget presserende.

Eksemplerne, der anvendes i bogen, er med til at skabe en forståelse af, hvordan budskaberne om checklisterne kan bruges på en effektiv måde, hvorfor viden om fremgangsmåden er relevant.

Svagheder

Der er rigtig mange eksempler i bogen og disse er blevet i forskellige kapitler. De forskellige kapitler gør det på visse områder svært at gå frem og tilbage mellem eksempler. Svagheden er heldigvis meget lille i forhold til budskaberne og den måde bogen er skrevet på.

Enterprise arkitekter

Bogen har en række interessante perspektiver der kan give enterprise arkitekter mulighed for at udarbejde bedre artefakter, bedre leverancer og bedre styring samt facilitering af virksomhederne. Dermed sagt hvis enterprise arkitekterne kan få defineret de relevante leverancer effektivt og nedbryde disse til elementer der skal være løst inden de er leveret og udtrykke disse som opgaver (checklister), så vil bogen give den relevante tilgang.

Kilde

Gawande, A. (2011). The Checkliste Manifesto: How to Get Things Right. London: Profile Books.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: