Styring af informationsteknologi

Den moderne organisation vil i de fleste situationer ikke være i stand til at kunne levere produkter til de forskellige typer kunder, som organisationen henvender sig til, hvis den ikke anvender informationsteknologi.

Ofte oplever organisationer, at de oplever problemer med at høste de fordele som ellers var stillet i udsigt ved investering i den specifikke teknologi. Der findes i den forbindelse en række emner der er interessante set i forhold til styring af informationsteknologi. Det første er at identificere det reelle potentiale, som det specifikke informationsteknologiske produkt har, og finde frem til, hvordan potentialet kan realiseres for den specifikke organisation.

Dernæst kommer spørgsmålet om at få de forskellige interessenter der gerne vil anvende det informationsteknologiske produkt til at forstå, hvordan og hvorfor produktet kan bidrage med værdi på kort og på lang sigt.

Arkitektur er vigtig set i forhold til implementering og håndtering af de informationsteknologiske produkter. Dette skyldes at viden om organisationens enterprise arkitektur vil understøtte implementeringen af it-applikationerne, systemerne og platformene. Hvis applikationen skal kunne generer værdi, så bliver det en nødvendighed at vide, hvordan de forskellige applikationer kan få adgang til data og udveksle informationer og funktionaliteten ikke er overlappende.

Implementering af it-produktet i selve it-arkitekturen, hvormed der er tale om installationen på en server, lokal-computer og implementeringen i selve organisationen. I udgangspunktet er implementeringen den sværeste øvelse at håndtere. Implementeringen påvirker organisationens strukturer, opgaver og den overordnede anvendelse af teknologi. Det sidste element som samtidigt er den absolut sværeste er menneskerne, og hvordan menneskerne arbejder med teknologien. Det kræver en del fx i form af at påvirke organisationskulturen, og der kan være en hvis konservativ påvirkning af forandringen.

Høst er nok den næst sværeste situation, hvilket vil sige de fordele der reelt blev estimeret kunne indfris skal indfris. Høsten er afhængig af potentiale, forventningsafstemning, arkitektur og implementering. Opfølgning er en nødvendighed for at kunne måle på om enterprise arkitektur programmet.

Andre strategier

Der findes en nødvendighed for at få styr på sine relationer til andre typer strategier, og hvordan disse strategier hænger sammen. Generelt set vil det være en nødvendighed at få styr på at de forskellige relationer og strategiers indhold, da det bliver nødvendigt at kunne være holistisk i strategiformuleringen og beslutningssituationerne.

Konklusion

Der findes en række muligheder for anvendelse af enterprise arkitektur herunder at identificere, hvordan informationsteknologi passer ind organisationernes eksisterende kontekst. I typisk ældre og mere komplekse organisationer findes der forskellige systemer, applikationer og services.  Styring af informationsteknologi har til formål at sikre at organisationens it-arkitektur er i stand til at kunne levere de resultater der er nødvendige for, at forretningen (daglig jargon for de dele ad organisationen der arbejder for at levere salg, produktion, kundeservice og sikre cashflow) kan opnå de resultater som er nødvendige for, at organisationen kan trives i den retning som organisationen ønsker. Styring af informationsteknologien (governance med mere) har til formål at opnå resultater ud fra de forhold der nu engang findes ressourcer til.

  • Potentiale.
  • Forventningsafstemning.
  • Arkitektur.
  • Implementering.
  • Høst.

One thought on “Styring af informationsteknologi

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: