Enterprisearkitektur

Forfatterne til bogen ”Collaborative Enterprise Architecture” af Stefan Bente, Uwe Bombosch og Shailendra Langade (2012) har dedikeret et helt kapitel til definition af begrebet enterprisearkitektur. Den første fremgangsmåde som forfatterne anvender omhandler at enterprisearkitektur primært anvendes til at understøtte udviklingen af organisationens informationsteknologi. Begrebet enterprisearkitektur anvendes primært i it-afdelingen og har til formål at understøtte simplificering og navigere i kompleksitet.

”Enterprise architecture (EA) comes with a promise: simplify IT. The problem it is tackling here is about controlling the complexity and cost of IT while enabling the desired change and competitiveness for the business” – Bente et al (2012, s. 31)

Forfatterne arbejder dog med en antagelse om at enterprisearkitektur kan have flere forskellige betydninger, og de udtrykker dette i citatet nedenfor, hvor fokus egentlig er at det kommer an på det perspektiv som organisationens beslutningstagere har.

”There are more fundamental truths about EA that cannot be encapsulated in a single definition” – Bente et al (2012, s. 31)

Ydermere kommer forfatterne ind på at den definition som de anvender er løst-defineret og i begyndelsen af kapitlet præsentere forfatterne en definition som værende ANSI/IEEE 1471-2000 standarden. Generelt understøtter det nedenstående også det ovenstående.

”Enterprise architecture (EA), then, is loosely defined as the architecture of a system where the system is the whole enterprise” – Bente et al (2012, s. 34)

Forfatterne konstatere, at enterprisearkitektur som begreb bruges som værende fokus på at arbejde med understøtte et mere effektiv brug og udvikling af informationsteknologi. Informationsteknologi indgår i en større forretningsorienteret kontekst.

”… Therefore, the primary scope for the term enterprise in this book reduced to the enterprise IT landscape plus its relationship with the business environment.” – Bente et al (2012, s. 34)

Konklusion

En definition på enterprisearkitektur består af det perspektiv der anvendes til at definere begrebet enterprisearkitektur. Det handler om brugen af begrebet i den individuelle organisation.

Kilder

Bente et al. Collaborative Enterprise Architecture. Morgan Kaufmann, 2012.

One thought on “Enterprisearkitektur

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: