Agil forretningsarkitektur

Alex Romanow præsenterede det femte foredrag på EA Summer School. Alex’s præsentation tog sit udgangspunkt i den agile forretningsarkitektur, hvortil Alex tog udgangspunkt i cases i et ministerium eller tilsvarende statslig styrelse.

Forskelle

Alex kom ind på de forskelle der findes i forhold til den klassiske organisations tilgang og forretningsarkitektur. En af forskellene er behovene med at få afklaret black box, hvor man fejlagtigt har det med at fortolke systemlogik som forretningslogik. Dette har ført til problemer med implementering af IT-baserede forretningsprojekter, nye produkter og nye services.

Black box leder til siloer

Alex kom ind på at “black boxes” i forretningen leder til siloer.  Hertil at der findes meget lidt strategi uden for anvendelsen af IT-systemer og software. Det er ikke muligt at arbejde med implementering af forandringer. Hertil bemærkede Alex at det typisk vil være i disse typer af organisationer, hvor man oplever udtryk om at softwareleverandør X eller Y har den rette fremtid for organisationen.

Forretningsarkitekturen

Alex anbefaler, at forretningsarkitekter og enterprise arkitekter acceptere, at forretningsverdenen er anderledes; dog har man mulighed for at påvirke udviklingen og gøre noget ved udfordringerne. Alex bemærkede, at det primære fokus skal være at uddanne interessenterne i forretningen om forretningsarkitektur og de muligheder som forretningsarkitektur fører med sig. Alex kom herefter ind på at uddannelse går begge veje, hvilket vil sige viden om forretningens behov for agilitet skal formidles til enterprise arkitekterne.

Opbygning af det rette “repository”

Projekter og små forandringer er bedre end planlægning af hele virksomheden, mener Alex. Det er relevant at opbygge rammerne for de enkelte projekter og få disse dokumenteret ind i et større “repository”, da enterprise arkitektur ikke er et projekt. Alex kom herefter ind på den forudsætning at virksomheden (forretningen) skal have interesse i at anvende “repository” og ikke bare med henblik på at overholde formaliteter.

Opbyg komponenter

Alex kom ind på at nøglen til at opnå succes med agil forretningsarkitekturer og agilitet generelt er ved at opbygge komponenter. Derfor handler det også om, ifølge Alex, at man anvender de forskellige moduler og komponenter som udarbejdes som led af arbejdet med forretningsarkitektur. Alex bemærker, at arbejdet med identificering af komponenter er nødvendige med henblik på at videreudvikle organisationens repository, og enterprise arkitekterne i virksomheden derfor bør arbejde med at identificere mønstrer. Alex bemærkede også at der siden 1977 er vokset en række nye mønstre frem, hvilket øger kompleksiteten og måske også anvendeligheden af de enkelte mønstre.

Alex kom med sit bud på, hvordan de forskellige services og mønstrer kan identificeres og registreres, hvortil Alex gjorde brug af en statslig styrelse som et eksempel på, hvordan de forskellige services og mønstre kunne dokumenteres. I forbindelse med sin case, da gjorde Alex opmærksom på, at det er vigtigt at det rette detaljeringsniveau findes i forhold til arbejdet med forretningsarkitekturen.

Alex kom herefter ind på en anden case omhandlende “case-management” på et statsligt niveau, og hvor man havde identificeret relevante anvendelige moduler der kunne genbruges i senere projekter. I forhold til den case som Alex præsenterede, da gjorde han opmærksom på, at han havde været med til at modellere de relevante processer, regler og forretningsmodeller på et abstrakt niveau som kunne give de forskellige interessenter det relevante vidensniveau om artefakterne og processer som kan genbruges i de enkelte projekter.

Alex gjorde hertil opmærksom på at artefakter og modeller der er unødigt komplicerede eller unødigt store ikke er egnede i forhold til at understøtte den agile omstilling i organisationen.

Diplomati

Alex gjorde opmærksom på, at det er nødvendigt at håndtere interessenterne i organisationen, hvorfor evnen at kunne begå sig som diplomat i organisationen er meget vigtig. Det Alex vil anbefale andre at fokusere på de fordele som interessenterne kan opnå.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: