Fremtiden for kontrolleret organisationsforandring

Rune Brodersen fra Qualiware afholdte et foredrag der var en lidt speciel blanding af EA-værktøj og trends inden for enterprise arkitektur.

Rune kom ind på at Qualiware arbejder med tre C’er i deres tilgang til enterprise arkitektur:

  • Coherency.
  • Consensus.
  • Consistency.

De tre C’er er forbundet på tværs og med hinanden. Rune bemærkede, at nok kan man samle “sandheden” et sted i en organisation fx i et EA værktøj, men det er tvingende nødvendigt at målrette sin kommunikation mod relevante interessenter for at omsætte viden til handling.

Placeringen af EA

Rune kom ind på, at enterprise arkitektur omhandler at rollen står mellem CXO (executive niveau) og specialist niveauet, hvor enterprise arkitekten er placeret. Enterprise arkitektur omhandler også at omsætte strategi til eksekvering.

Med andre ord virker det til at Qualiwares fremgangsmåde til enterprise arkitektur er en top-down tilgangsvinkel.

EA er nu en anerkendt praksis

Rune gjorde opmærksom på, at man på baggrund af de seneste hype-cycles fra Gartner (konsulenthuset), da vil man kunne konstatere at enterprise arkitektur er en anerkendt praksis. Derfor bør der ikke være grund til at enterprise arkitekter kæmper for at få deres faglige mandat, men for at få mandatet i de forskellige organisationer.

Digital transformation

Rune tog fat i en case-virksomhed i forhold til den digitale transformation (organisatorisk forandring med udgangspunkt i digitalisering), hvor han præsenterede virksomheden som et varemærke og som en support-organisation. Det viste sig at case-virksomheden var baseret på Volvo som i dag understøtter forbindelsen mellem kunderne, produktionen, service m.v.

Evner for enterprise arkitekter

Rune præsenterede to undersøgelser fra Gartner vedrørende de evner, som enterprise arkitekter bør udvikle og mestre. Rune gjorde opmærksom på, at de forskellige undersøgelser er baseret på omkring 1000 deltagere.

I forhold til prioriteringen af evnerne da er følgende relevante:

  • Påvirke virksomhedens strategier.
  • Service- og produktinnovation.
  • Skabe sammenhænge mellem design og enterprise arkitektur.
  • Styre og facilitere samarbejde i virksomheden.
  • Navigere mellem forskellige fremtidsscenarier med udgangspunkt i bl.a. status quo i driften af virksomheden.
  • Skabe visioner for virksomheden og dennes markeder.

Artefakter

Rune kom ind på at det er vigtigt at arbejde med en tilgang til enterprise arkitektur med et fokus på enterprise investments. Ligeledes gjorde Rune opmærksom på, at man bliver nødt til at arbejde med strategiske roadmaps. Ydermere bemærkede Rune at det er vigtigt at arbejde med informationsarkitektur, hvilket blev set i lyset af GDPR.

Sidst men ikke mindst så nævnte Rune, at enterprise arkitekter og forretningsarkitekter kan lade sig inspirere af Milan Guenthers design rammeværk.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: