Forretningsarkitektur fundamentet

Petr Podymov præsenterede om forretningsarkitektur i relation til skalerede projekter og hvordan det anvendes.

Case-virksomhed

Petr arbejder for en relativt stor russisk bank, hvori han arbejder med bl.a. Enterprise arkitektur og agile projekter. Han har haft lejlighed til at fungere som projekt-direktør,h hvori han er med til at skabe bygge digitale produkter til banken.

Skalering

Petr gjorde opmærksom på, at man i den russiske bank ikke bruger SAFe, men en anden agil tilgang til projektledelse og procesmodeller. Kulturen i banken havde været sovjetisk af natur, hvorfor man havde brugt en femårsplan som var alt andet en agil.

Der var behov for forandring i den russiske bank og der var behov for at banken kunne tilpasse sig de forandringer der findes i bankens omverden, hvorfor man opnåede en ide om at anvende agile udviklingsmodeller til at skabe en organisatorisk transformation af banken.

Porteføljestyring

Petr gjorde brug af den russiske bank gjorde brug af porteføljestyrings teknikker til at få skabt det overordnede billede af, hvordan virksomhedens projekter og investeringer kunne styres. Hertil fandt man frem til at forretningsarkitektur kan bruges til at skabe bedre rammer for projekt-eksekvering. Hertil kom Petr ind på den research, som han havde foretaget, med henblik på at forstå konceptet forretningsarkitektur. Her nåede han frem til at der var nogle overordnede trends herunder anvendelsen af digital transformation som understøttede bedre udnyttelse af informationsteknologier og automatisering af banken.

Afstemthed mellem forretningsbehov og IT

Petr kom ind på at en stor del af “driveren” for den digitale transformation var at opnå afstemthed mellem forretningsbehov og hvordan informationsteknologierne kan bruges til at understøtte dem.

Transparente forretningsprocesser

Petr kom ind på at en af målsætningerne ved at arbejde med forretningsarkitektur er at skabe et bedre grundlag for transparente forretningsprocesser, hvilket blev anskuet som en klar fordel ved den russiske bank.

Fragmenteret ansvar i enterprise arkitektur

Petr bemærkede, at der var nogle udfordringer ved at arbejde med forretningsarkitektur, applikationsarkitektur, informationsarkitektur og teknologiarkitektur. Da enterprise arkitektur, ifølge Petr, er en slags overordnet disciplin.

Den agile forretningsarkitektur

Petr præsenterede herefter en metamodel omhandlende forretningsarkitektur rammeværket, som anvendes i den russiske bank. Hvortil Petr kom ind på den overordnede model som bruges på forandringer i virksomheden, hvortil især kampagnen for formulering af kampagner blev præsenteret.

I forhold til implementering af den agile udviklingsmodel i organisationen, da arbejder den russiske bank med en “TRIBE” tilgang til at opnå digitale evner. Fremgangsmåden havde ført til at man nu havde organiseret banken efter kunder, profit og ikke mindst anvendelse af data of infrastruktur til at opnå de relevante resultater.

Petr konkluderede at det er en svær øvelse at få digitaliseret en virksomhed samtidigt med man implementere en agil tilgang til udvikling af produkter m.v.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: