Gartners syn på IT-direktørens dagsorden

Claus Hagen Nielsen fra Gartner præsenterede sine besyv på IT-direktørens dagsorden. Claus har været CIO siden han var 24 og han har været i IT-ledelse i en årrække. Han var årets CIO i Danmark i år 2014.

Norden

I de nordiske lande har man ifølge Gartner en adskillelse mellem IT-afdelingen og resten af virksomheden, hvortil IT-direktøren ofte ikke har nær så stor indflydelse på udviklingen af virksomheden, som det ellers vil være tilfældet blandt europæiske og nordamerikanske virksomheder.

Gartner anbefaler et bedre samarbejde, hvor man især fokusere på de nye cybertrusler vil være med til at skabe bedre resultater fra virksomheder.

Nyt design til IT-afdelingens operating model

Claus kom ind på at de fleste organisationer bliver nødt til at omstille sig til en “agil” omstilling i virksomheden. IT-afdelingerne oplever, selv efter en omstilling, at forretningsdivisionerne går tilbage til at arbejde med vandfaldsmodeller fordi det kan virke mere ressourcekrævende end de gamle modeller. Det kræver derfor en operating model end den hidtidige, hvor Gartner i mange år har satset på ideen “bimodal IT”.

Claus bemærkede at en operating model er eksekveringsmotoren for forretningsmodeller og strategi. Hertil kom Claus ind på at for at skabe de bedste omstændigheder for den nye operating model, så skal de rette teknologier implementeres på de rette tidspunkter.

Gartners bud på en ny operating model består af ny temaer der kan organiseres med henblik på at man opnår nogle bedre resultater med anvendelsen af IT. Claus bemærkede, at Gartnes bud på en operating model er en model som kan bruges til at fremme den digitale transformation.

Forretningsenhederne bliver mere digitale

Claus bemærkede, at forretningsenhederne bliver mere digitale og i realiteten kan de ikke eksisterer uden at der findes et digitalt fundament. Derfor findes der et symbiotisk forhold mellem forretningsenhederne og IT, men dette bliver sjældent anvendt i praksis.

Det skal være agilt!

Claus lagde vægt på, at Gartners syn på den digitale omstilling tager sit udgangspunkt i at organisationen skal arbejde agilt med udvikling af forretningsudvikling, produktudvikling og teknologiudvikling.

Pretotyping er, ifølge Claus, et stærkt værktøj, når man skal arbejde med forretningsudvikling, hvilket Claus og Gartner anbefaler som en grundlæggende metode inden for udvikling og IT-udvikling.

Skab en verdensklasse EA-funktion

Claus kom ind på COWI som en case-virksomhed, hvor han havde omorganiseret IT-afdeling, så virksomhedens enterprise arkitekt blev forfremmet til Chief Innovation Officer, hvortil der blev givet instruks til løsningsarkitekterne om at de skulle bruge op mod 25 % af arbejdstiden til at understøtte den nye “innovationsdirektør”, hvilket betød en utrolig grad af intimitet ved at anvende den nye direktørs kontor. Hertil blev de øvrige IT-ansatte instrueret i at bruge op mod 5 % af deres arbejdstid til at skabe innovation.

Claus anbefalede, at virksomheder anvender en outcome-oriented fremgangsmåde til enterprise arkitektur og ikke bare en “rammeværks-orienteret” fremgangsmåde.

Forstå forretningen!

Claus kom ind på, at enterprise arkitekterne i virksomheden skal forstå, hvordan virksomheden fungerer. Claus bemærkede også at det er fremgangsmåden som Gartner anbefaler. Hertil bemærkede Claus at det er nødvendigt at have forretningsforståelsen for at man kan designe den relevante enterprise arkitektur til at opnå de relevante resultater. Claus kom hertil ind på, at det ikke er særlig nemt, men en god måde at starte på er ved at tilgå virksomhedens årsregnskab, hvorfra man kan få de helt basale informationer. Hertil kom Claus ind på, at det er meget vigtigt at enterprise arkitekten aldrig nogensinde skal gå ind i serverrummet! Enterprise arkitekten skal i stedet sidde hos IT-direktøren.

Brug fremgangsmåden som tager sit udgangspunkt i, hvordan ville vores virksomhed se ud, hvis vi startede dagen i dag på en helt grøn mark (green field).

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: