Automatisering

Peter Gaarde fra Devoteam præsenterede et oplæg omhandlende automatisering af forretningsprocesser. Han har arbejdet med arkitektur i forhold til kravstilling til SOA-implementering.

Det er svært at få SOA og forretningsprocesser afstemt med hinanden. Det kræver at kravstillingen er på plads. Det er ikke nødvendigvis holisme som er interessant ifølge Peter Gaarde, det kan hurtigt vise sig at være projekterne.

When you are talking EA people ends up thinking holism and the entire enterprise, in my opnion it is the projects that creates value” – Peter Gaarde

Ifølge Peter Gaarde kommer den nye IT-løsninger som understøtter den gamle proces og dermed ikke leverer resultaterne på grund af IT-afdelingen ikke tør at udfordre forretningen eller en beslutningstager i organisationen har tætte relationer til en bestemt leverandør og dermed køber deres IT-løsninger.

Quite often the wrong systems are bought or new systems are purchased that handles the exact same processes as the old processes” – Peter Gaarde

I forbindelse med at undersøge hvilke forretningsprocesser som kan automatiseres og understøttes af en IT-løsning som understøtter processen end-to-end anvendte Peter Gaarde en model fra Gartner Incorporated som essentielt omhandler, hvor standardiserede forretningsprocesser er og dermed hvor nemme processerne er at understøtte end-to-end.

You can automate all processes, but not all digitation and automazing will lead to good results” – Peter Gaarde

Ifølge Peter Gaarde så er forskellen mellem automatisering og mekanisering er at automatisering er bygget op omkring viden, hvor mekanisering omhandler muskelkraft. I den forbindelse kom Peter Gaarde ind på en række forskellige arketyper af processer og om disse havde mulighed for automatisering.

If your process involves partners and suppliers then the process might be well suited for automation” – Peter Gaarde.

Ifølge Peter Gaarde findes der to typer forretningsprocesser. De horisontale forretningsprocesser og de vertikale forretningsprocesser. En horisontal forretningsproces kan være HR-processer som involverer ansættelser. En vertikal forretningsproces kan omhandle noget som omhandler en specifik aktivitet, hvortil Peter Gaarde kom ind på udbetaling af forsikringer kan være en sådan proces.

Peter Gaarde mener at der findes fire fremgangsmåder:

1. ERP-vejen hvor processen og systemerne skal igennem en gensidig tilpasning.

2. Implementering af et standard system som processerne skal tilpasses til.

3. Udvikle eget system som tager sit udgangspunkt systemerne.

4. Indkøbe et BPM-suite.

Den typiske IT-arkitektur

Består af funktionalitet som består af den grafiske brugergrænseflade, herefter kommer eksekvering af forretningsproces laget og derefter kommer integrationslaget til de forskellige services og mindre programmer.

Ifølge Peter Gaarde vil det være muligt at kunne standardiserer forretningsprocesser hurtigere og nemmere, hvis organisationen allerede har en IT-arkitektur som er baseret på de fire lag som er nævnt ovenfor. Ifølge Peter Gaarde er det nødvendigt at involvere de forskellige interessenter som arbejder med de forskellige processer og herefter påbegyndelse af dokumentation af processerne, og dokumentationen kan være på flere forskellige niveauer.

Opsummering

Det er vigtigt at få klassificeret og vurderet de forretningsprocesser som bør standardiseres. Det er vigtigt at forstå at når den rette IT-arkitektur er på plads så kan fremtidige forretningsprocesser nemmere standardiseres.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: