Skabelse af værdi igennem EA

Søren Smidt Olsen som er chefarkitekt i Berlingske Media præsenterede et oplæg om skabelse af værdi igennem enterprisearkitektur.

Ifølge Søren Smidt Olsen er Berlingske Media en meget kompleks organisation som råder over 2100 medarbejdere og samtidigt råder over 200 medier på tryk.

Branchen står ifølge Søren Smidt Olsen overfor nogle udfordringer så som dem som ofte betaler for et avis-abonnement og ganske få vil i øjeblikket betale for nyheder online.

Arkitektur fremgangsmåde

Søren Smidt Olsen gik i gang med opgaven ved at gå i gang med at undersøge problemstillinger som kunne relaterer sig til de tekniske problemstillinger i Berlingske Media, men da han skulle til at undersøge de forskellige forhold som var gældende for forretningen blev han mødt med forskellige problemstillinger. Det var egentlig først da han begyndte at fortælle om forskellige nye måder man kunne gøre forretning på, at de forskellige beslutningstagere og interessenter begyndte at involvere sig.

Søren Smidt Olsen var af den holdning at som ny enterprisearkitekt skal man bringe noget med til bordet. Det vil sige ideer og løsninger som så kan fange interessenternes opmærksomhed.

For at kunne få de rette løsninger med til bordet så kræver det at ting dokumenteres i EA-databasen (repository).

Søren Smidt Olsen gik i gang med at dokumenter applikationslandskabet for det som kaldes samtidsarkitekturen (As-Is). Måden hvorpå han har fundet frem til de nuværende applikationer har været ved at interviewe forskellige interessenter som så har omtalt visse applikationer som værende vigtige. Han har på nuværende tidspunkt ikke anvendt en egentlig fremgangsmåde til at vurdere applikationernes kritikalitet.

We are not an EA mature company” – Søren Smidt Olsen

Søren Smidt Olsen kunne ikke få ressourcer frigivet til et egentligt værktøj, og i stedet for et professionelt værktøj gik han i gang med at afbilledede applikationslandskabet i den gratis trænings applikation kaldet ”Archie”. Archie kan illustrerer forhold i visualiserings-sproget Archimate 2.0. Diagrammerne han producerede blev ikke vel modtaget af interessenterne i forretningsenhederne, så han måtte udarbejde en XML-eksport baseret på Ruby on Rails og via dette kunne han eksponerer på en webside, som åbenbart gav mere mening for interessenterne i forretningsenhederne.

Ifølge Søren Smidt Olsen er politik og kommunikation to store emner i forhold til enterprisearkitektur programmet i Berlingske Media.

There are kings in the departments and they have decided to make use of specific tools. […] My role is about a lot of communication and a lot of politics” – Søren Smidt Olsen

Opsummering

I øjeblikket virker Berlingske Medias enterprisearkitektur program reaktivt. Det har få ressourcer og det arbejder udelukkende med samtidsarkitekturen. Dertil arbejdes der primært med applikationer.

Det som slår mig mest er fokus på samtidsarkitekturen, hvortil Søren Smidt Olsen primært arbejdede med en ide om at arkitekturen kan gøres færdig til trods for samtidsarkitekturen reelt altid vil være foranderlig på grund af skygge IT og projekter som sættes i drift osv.

Søren Smidt Olsen står overfor en stor udfordring og det første han kan gøre noget ved er sin EA-database som måske kan gøres en smule mere ”business” venlig. Derudover kan han gå i gang med at indhente information fra indkøbsafdelingen om hvor dyre de enkelte applikationer er i forhold til selve indkøbstidspunktet og i licensomkostninger.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: