Geodataprisen 2017

Den 6. april 2017 blev Geodataprisen uddelt i SOHO, der er geografisk placeret i Kødbyen i København. Geodata er blevet prioriteret som en vigtig ressource i det moderne digitale samfund, hvilket er med til at gøre prisoverrækkelsen interessant set ud fra en enterprise arkitektur optik.

Præsidenten for Geoforum åbnede arrangementet, hvor han gjorde opmærksom på, at der skulle findes to vindere samt at der skulle udveksles viden samt det skulle inspirere deltagerne. Anders Høeg-Nissen deltog i arrangementet, hvor han optog sound-bites til en podcast om arrangementet. Det blev bemærket at Pernille Kræmmergaard, grundlægger af Digitaliseringsinstitut, deltog i juryen til at identificere priserne.

Priserne

Juryprisen

Visuel ledelsesinformation på Fyn var nomineret, som er en løsning omhandler geodata og samskabelse. Fokus for løsningen og forretningsbehovet var at sætte borgeren i centrum. Løsningen understøttede samarbejde på tværs og kombination af data. Løsningen indhenter store mængder FLIS data fra KOMBIT og kombinerer disse med kort-informationer. Sagsbehandlerne i kommunen kan tilgå data om for eksempel sen skolestart med videre.

Digital VVM-analyse er en løsning med henblik på at analysere på, hvordan ejendomme bliver påvirket af støj af nye veje. Det er muligt for borgerne at fremsøge deres ejendomme, hvor Vejdirektoratet har været i stand til at præsentere konsekvenserne for de enkelte borgere og deres ejendomme.

Buskortberegner fra Hjørring Kommune er en løsning der omhandler at borgerne kan tilgå en selvbetjeningsløsning, hvor man kan vælge en adresse og vælge skoler der findes i distriktet for adressen, og herefter vælge klassetrin. Selvbetjeningsløsningen kan på de indtastede data vurderer om borgeren er berettiget til tilskud til buskortet.

Peter Schack Madsen, som er formanden for juryen, præsenterede vinderen af juryprisen, som viste sig at være Hjørring Kommune.

Specialprisen

Specialprisen blev betragtet som det nye skud på stammen i Geoforum. Der var nomineret tre projekter.

Hvor skal kommunerne placere flygtninge der var udarbejdet af Jammerbugt Kommune og COWI. Løsningen tog sit udgangspunkt i et informationssystem der kunne bruges til at placere flygtninge i ubeboede boliger, hvortil forskellige data om kollektivtransport med lignende indgik med henblik på at finde de bedste områder at placere flygtninge.

Hvem kan nå min butik på 30 minutter fra Viamap var en løsning der tog sit udgangspunkt i at ejendomsudviklere og butiksejere der kan finde data om konkurrenternes butikkers omsætning, ungdomsuddannelsers lokalitet i området, og hvor lang tid det tager dem at nå butikken. Ydermere kan løsningen bruges til at se demografiske forhold. Viamaps tekniske direktør bemærkede, at løsningen var sat sammen allerede eksisterende teknologier, webservices og tilgængelig data.

RKSK-kortet af Ringkøbing-Skjern Kommune viser sammenhængskraft i kommunen, hvor blandt andre sogne og erhvervsliv kan bruge informationerne. Forretningsbehovet har været at understøtte land- og skoledistrikts udvikling i kommunen.

Anne-Marie fra Kommunernes Landsforening præsenterede vinderen, som var ”Hvor skal kommunerne placere flygtninge”, hvilket vil sige Jammerbugt Kommune og COWI.

Keynote om 3D modellering

Matthias Buehler, fra Schweiz, gav sin præsentation om, hvordan geodata blev anvendt i 3D modellering. Matthias bemærkede, at han havde deltaget i arbejdet med at lave CGI til filmen ”Independence Day: Resurgence”. Matthias gjorde opmærksom på, at han havde en kandidatgrad inden for arkitektur.

Matthias gav en introduktion til ”CityEngine” der blev anvendt i filmen ”Independence Day: Resurgence”. Her viste han geometrien med tilhørende attributter kunne være med til at genere 3D-modellerne. Udfordringerne bestod blandt andet i at der var store grafiske områder der skulle indgå i filmproduktionen, hvortil Washington D.C. blev vist frem.

Matthias gav en præsentation af værktøjet ”Turn Table” der blev anvendt til at opbygge og modellere byområdet. Værktøjet kan, ifølge Matthias, også bruges til at se skyggernes bevægelser i form af sollys og skygger.

Udfordringerne blev løst ved hjælp af en proces, hvor fokus tog sit udgangspunkt i layout der skridtvis blev udviklet til filmen:

  • Density box. Der tog sit udgangspunkt i scratch.
  • Building Shell (proxy). Flere detaljer blev tilføjet.
  • Building High Res. Forskellige skygger og farver blev tilføjet.
  • Material Variation. Tekstur, farver, skygger med flere blev tilføjet.

”Gothenburg”

Matthias var involveret i rekonstruktion af en virtuel udgave af Göteborg i det 17. århundrede (år 1698), hvor fokus var at støtte op om en historisk fortælling med henblik på at understøtte byens 400 års jubilæum.

I arbejdet bidrog historikere til, hvordan byen havde set ud. Fokus for deres deltagelse i projektet var at skabe en historisk korrekt udgave af Göteborg i den tidsperiode. Matthias gjorde opmærksom på, at projektet havde foretaget historiske krydsreferencer for at identificere de rette placeringer og geometri.

Billederne lagde man in Unreal ”game engine” for at skabe de relevante special effekts der blev brugt i filmen til stadsmuset.

Zürich

Fokus for projektet var at udbygge en virtuelt reality model af Zürich for, hvordan byen så ud for omkring 5.000 år siden. I det konkrete projekt havde Matthias arbejdet med en ”game engine” til at opbygge den relevante effekter til den virtuelle model med tekstur, skygger med flere. Den virtuelle model blev opbygget så den kunne bruges med Microsoft Hololens, hvilket gjorde at modellen kunne opleves at brugere i byen og fungerede som et lag oven på den aktuelle virkelighed.

Konklusioner

Løsninger der tager deres afsæt i geodata er ved at få en større udbredelse i Danmark og i resten af verdenen. Løsningerne gør det muligt at krystalisere mulighederne samt kapitalisere på mulighederne der findes ved anvendelse af geodata. Der findes stadig et stykke vej endnu før organisationerne for alvor får tegnet deres strategier, så de gør brug af geodata, og ligeledes virker det til at der stadig er behov for at finde løsninger der på et større plan understøtter kapitaliseringen af anvendelsen af geodata.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: