SASSY arkitektur

Ivo Velitchkov præsenterede sit bud på en enterprise arkitektur fremgangsmåde på EA summer school. SASSY arkitektur er den måde, som Ivo anvender i sit daglige virke.

Arkitektur fremgangsmåden

Ivo definerede SASSY som værende modig og ambitiøs, men det er også et akronym som står for Semantic Architecture for Social Systems.

Ivo præsenterede den vej, som han igennem sin karrierer har vandret med henblik på opgaver og metoder som har ført ham over til enterprise arkitektur. I forbindelse med metodikker, som Ivo har arbejdet med så har både kybernetik, ArchiMate og EA som en strategisk udviklingsmodel.

I forhold til SASSY EA-fremgangsmåden, da kom Ivo ind på to overordnede paradigmer der har indflydelse på fremgangsmåden og måden, hvorpå verdenen anskues. De to paradigmer tager deres udgangspunkt i henholdsvis vestlig filosofier og østasiatiske filosofier. Ivo kom ind på forskellige kvaliteter ved enterprise arkitektur. Hertil kom Ivo ind på at kvaliteterne er som følgende:

  • Agil. (A)
  • Sammenhængende. (C)
  • Effektive.  (E)

Ovenstående leder til Ivos tankegods om en “ACE” (eller es på dansk) virksomhed. Enterprise arkitektur principperne bør, ifølge Ivo, understøtte ACE tilgangsvinklen.

I forbindelse med SASSY EA-fremgangsmåden, da kom Ivo ind på, at principperne kan opdeles i kerne-principper og ordinære principper. I forhold til artefakter og modeller, så bemærkede Ivo at de skal leve op til de tre E’er (Expressive, Extensible og Executable).

Semantisk arkitektur

Ifølge Ivo, så vil kan kunne opnåa EA-styring og data integration ved at anvende semantisk arkitektur. Den semantiske arkitektur kan bruges i forhold til standarder som URL og RDF.

Teorierne bag SASSY

Ivo kom ind på, at han som led af sit arbejde med SASSY EA-fremgangsmåden har taget udgangspunkt i emnerne matematik, biologi og sociologi. Dette var med henblik på at afklare sammenhænge og de underliggende relationer.

Ivo bemærkede at der er en risiko for suboptimering i mange typer virksomheder, hvilket man bør arbejde for ikke opstår.

Fremgangsmåde

SASSY EA-fremgangsmåden understøttes ved hjælp af udarbejdelse af EA principper der tager sit udgangspunkt i ACE. EA-prinicpperne skal anvendes i business cases der udarbejdes, i løsningsarkitekturerne og ikke

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: