Definition af arkitektur

Der findes mange forskellige synspunkter på, hvordan beslutningstagerne kan og bør træffe beslutninger om, udvikling af organisationen. Enterprise arkitektur er en metode der kan anvendes i mere komplekse organisationer til at afdække, hvordan systemer (sociale såvel som informationssystemer) hænger sammen, og hvordan de kan udvikles. Jonkers et al (2006) definerer enterprise arkitektur således:

EA provides the “blueprint” for systematically defining an organisation’s current or future environment, coupled with a process for development and maintenance. As a key planning discipline it helps guide and optimise an organisation’s IT investments and translate business strategies into implementable technology solutions. The most important characteristic of an enterprise architecture is that it provides a holistic view on the enterprise.”Jonkers et al (2006, p. 2)

Ifølge Jonkers et al kan enterprise arkitektur bruges til at finde frem til, hvordan det miljø som organisationen skal befinde sig for at opnå de mål som er formuleret for organisationen. Jonkers et al anvender ligeledes begrebet holisme, hvilket jeg fortolker som værende en del af beslutningsplatformen, og jævnfør Jonkers er dette et af de absolut vigtigste karakteristika ved enterprise arkitektur disciplinen og dermed for enterprise arkitektur programmet.

Spørgsmålet bliver derfor, hvordan enterprise arkitektur programmet kan danne sig overblikket over enterprisen. Der findes en del enterprise arkitektur rammeværker der kan være med til at guide chefarkitekten og enterprise arkitekterne i retning af at indsamle information der formes til artefakter, altså objekter der er tillagt en bestemt mening og der kan bruges (og genbruges) i beslutningsplatformen.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: