It investering

På grund af den internationale krise og den pessimisme den har medført blandt forbrugere, hvilket har medført en negativ cyklus der har undermineret mange af de traditionelle måder der findes for at skaffe kapital til at understøtte forretningsudvikling og skabe fundamentet for vækst for de forskellige organisationer.

Dette blogindlæg omhandler nogle af de fremgangsmåder der findes inden for området it-investering, og jeg regner med at skrive mere om emnet på sigt. Der findes dog en masse information fx i IT – Val, hvor det bliver nødvendigt at fokusere på de forskellige detaljer på et senere tidspunkt.

Baggrund

Der findes forskellige metoder til at undersøge, hvor den størst mulige værdi kan findes, og der findes forskellige fremgangsmåder til at identificere værdiskabelsen og understøtte en ledelse af selve værdiskabelsen.

Val-It

Et af disse rammeværker er Val-IT er kompatibel med CoBIT rammeværket, og dermed findes der et klar forbindelse til at anvende netop Val-IT sammen med et af de mest udbredte rammeværker til it-ledelse og it-governance.

Der findes tre overordnede elementer i Val-IT der påvirker hinanden og på sin vis bidrager med feedback mellem hinanden.

Det første lag omhandler value governance der egentlig omhandler hvilke målsætninger og processer der bør være tilstede for portfolio management (eller porteføljeledelsen) kan gennemføres. Det sidste niveau omhandler selve målingen af værdiskabelsen, og praktisk set er der tale om business cases.

1)   Value Governance (VG),

2)   Portfolio Management (PM),

3)   Investment Management (IM).

Val-it er en forkortelse for ”Value IT” og der findes mange forskellige materialer der stilles til rådighed online på ISACA, og selve rammeværket er udarbejdet af IT Governance Instituttet.

Fruition tilgangen

Enterprise arkitektur kan anvendes som en fremgangsmåde til at understøtte en reel og fornuftig tilgangsvinkel til investering i informationsteknologi bliver nødvendigt set i forhold til at kunne understøtte en udvikling af den overordnede organisation.

It-direktøren arbejder ifølge Potts med en række forskellige former for teknologi og påvirker de interne investeringer i en sådan grad at det giver mening at kunne fokusere på de interne investeringer. Potts anvender ligefrem en titel kaldet for Chief Internal Investements Officer der omhandler at der skal skabes fokus værdiskabelse igennem de investeringer der foretages i organisationen for eksempel i it-relaterede systemer.

Fokus for it-afdelingen er typisk at skabe opmærksomhed på den værdi som den bidrager med i forhold til organisationen. Derfor vil der være nødvendigt at kunne illustrere værdiskabelsen. I den forbindelse giver det ikke mening at genopfinde den dybe tallerken, hvormed der findes merit for anvendelsen af afprøvede metoder der vel at mærke tilpasses til organisationens behov.

Relationerne til enterprise arkitektur programmet

Der er mange forskellige fremgangsmåder for at anvende enterprise arkitektur programmet til at identificere de forskellige muligheder for at investere i projekter udvikler it-arkitekturen.

Et enterprise arkitektur program kan anvendes til at understøtte form for it-investering der er baseret på den tilgængelige viden der findes i den specifikke organisation. Ligeledes er it-investering er vigtig set i forhold at understøtte en  bedre tilgang til it-ledelse.

Kilder

1) Potts, 2008, Frution: Creating The Ultimate Corporte Strategy for Information Technology, Technis Publications, LLC.

2) ISACA, 2010, The Business Case Guide: Using Val IT™ 2.0, ISACA.org.

One thought on “It investering

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: