Materialer og kilder omhandlende enterprisearkitektur

Der findes mange gode materialer om enterprisearkitektur og en del af disse er tilgængelig online. I den seneste tid har jeg fundet en del materiale i forhold til enterprisearkitektur og i særdeleshed om rammeværket TOGAF (The Open Group Enterprise Architecture Framework).  Dette blogindlæg vil præsentere nogle af de bedre ressourcer, som jeg har fundet omhandlende enterprisearkitektur, forretningsarkitektur og it-strategier. En del af materialerne er produceret af konsulenthuse og dermed repræsentere materialerne ikke altid producenterne af koncepternes holdninger eller måde at tænke på.

Operating Platforms

Enterprisearkitektur eller måske snarere forretningsarkitektur i kombination med BITA (business to IT Alignment) ligger fundamentet for begrebet operating model der understøtter udvikling af forretningsprocesser og it-understøttelse.  Enterprisearkitektur som Jeanne W. Ross fra MIT Sloan School of Management (CISR) anskuer det kan findes i den 15 minutter lange video-podcast. [http://www.youtube.com/watch?v=feI6_-v10Dk]

Jeanne W. Ross præsentere sine forskningsresultater der blev udgivet i bogen ”Enterprise Architecture as a Strategy” (Robertson et al, 2006) i video der er 1 time og 30 minutter lang. [http://www.youtube.com/watch?v=ScHG63YmJ2k]

Panel diskussion efter forelæsningen som den forrige video omhandlende at skabe værdi fra investeringer i informationsteknologi som beskrevet i Robertson et al (2006).[http://www.youtube.com/watch?v=9AobSb1OC_k]

IBMs Ed Calusinski præsentere ligeledes et fokus på enterprisearkitektur inden for den finansielle sektor. På mange måder er den finansielle sektor kendt ofr at være meget it-intensiv, og der findes ligeledes en masse interessant lovgivning og standarder det forventes at finansielle overholder i forhold til anvendelsen og udvikling af sine it-systemer. Deraf findes der mange steder i sektoren, hvor enterprisearkitektur er kendt. Podcasten der er en videofil er ca. 45 minutter lang. [http://www.youtube.com/watch?v=ShjVWKw3RVk&feature=relmfu]

TOGAF

TOGAF er nok det mest udbredte enterprisearkitektur rammeværk der findes i øjeblikket. Enterprisearkitektur rammeværket findes i dag (2012-07-27) i version 9.1 og der findes en række interessante definitioner og en overordnet fungerende fremgangsmåde. TOGAF kan på visse punkter betragtes som værende en de facto standard.

Der findes mange muligheder for at finde materialer om TOGAF, og jeg har fundet nogle forskellige materialer og gode kilder.

Craig Martin fra konsulenthuset ”Enterprise Architects”  har i en time og femogtyve minutter lang podcast (video) lavet en introduktion til enterprisearkitur, hvor han behandler begrebet ud fra den samme fremgangsmåde som TOGAF (9.0) foreskriver. Desværre er lyden ikke særlig god, men hvis du skruer op for lyden så bliver det muligt for dig at kunne høre, hvad Hr. Martin siger. [http://www.youtube.com/watch?v=UnhC9xk9wiE]

Det samme konsulenthus har forskellige videoer for henholdsvis opdateringen af TOGAF (v. 9.1) som er en video på ca. 20 minutter lang og temmelig overordnet [http://www.youtube.com/watch?v=UZMw09KCVmA&feature=relmfu]; og en introducerende podcast omhandlende ArchiMate 2.0 som er ca. 18 minutter lang [http://www.youtube.com/watch?v=8BDOb3KaYlo&feature=relmfu].

It-strategi

Gartner har sædvanen tro en række meninger om strategi. Jeg fandt i denne podcast et interessant perspektiv påpåfor interessant perspektiv ps.ressant perspektiv p.og cer, som jeg har fundet omhandlende enterprisearkitektur.t al 2006se mpåpåpåfor på hvordan ”winning” (gode) it-strategier kan skabes. Dave Aron advokere for at de sidste 20 år er blevet brugt på automatisering, og han forudser at de næste tyve år nok vil blive brugt på at skabe ledelsesinformation, hvortil begrebet it-strategier er af største vigtighed. Han mener at planer og strategier bør være adskilte og kommunikation er nøglen til at få implementeret strategien. Aron beskriver to caseorganisationer der egentlig også bruges af Robertson et al (2006), nemlig Wallmart, 7Eleven Japan og SamPension. Podcasten er ca. 45 minutter lang. [http://www.youtube.com/watch?v=QbyJY9KlrtM&feature=related]

Ydermere kan en glimrende diskussion om it-direktørens (CIO) rolle, hvor Harvey Koeppel forklarer om it-direktørens nye rolle. Den nye rolle omhandler at skabe balancen mellem rollen Chief Technology Officer og fokusområdet omhandlende omkostningsreduktion og innovation. Koeppel nævner at fremadrettet virker det til at it-direktøren begynder at arbejde med det taktiske perspektiv, og dele af dette skyldes finans- og kreditkrisen. Den specifikke podcast er 36 minutter lang. [http://www.youtube.com/watch?v=FuQLzqCe0UY&feature=related]

I en anden podcast omhandlende informationssystemer kommer Koeppel ind på innovation og informationssystemer. Den specifikke podcast er 60 minutter lang. [http://www.youtube.com/watch?v=jF8Knbdm_jw]

One thought on “Materialer og kilder omhandlende enterprisearkitektur

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: