MIKE 2.0 i praksis

Der findes flere forskellige tilgangsvinkler til at få styr på organisationens brug af data og samtidigt at højne datakvaliteten i organisationen.

MIKE 2.0 er et rammeværk der indeholder en række interessante artefakter og initiativer, som organisationen kan sætte i gang med henblik på, at højne den datakvalitet der er nødvendig for at organisationen kan sikre sin drifts aktiviteter og forretningsudvikle. MIKE 2.0 i en kontekst af organisationernes behov for at få understøttet fremdriften i projektet, så giver det mening for organisationens enterprise arkitekt at arbejde med at få udvalgt de rette artefakter i MIKE 2.0 rammeværket at arbejde med.

Artefakterne

Der findes en række interessante artefakter i MIKE 2.0 og de forskellige artefakter kan have forskellige betydninger både i forhold til de informationer som organisationen skal bruge for at få styr sine data og datakvalitet og sin fremgangsmåde til at understøtte bedre styr på, hvordan data skabes, og hvordan de transformeres.

Artefakterne, som jeg mener, har den største betydning i MIKE 2.0 rammeværket er som nedenstående:

 1. Roadmap for information management i organisationen.
 2. Organisatorisk opsætning.
 3. Programbeskrivelse.
 4. ”Current State Application Portfolio” (AS-IS).
 5. Styrende principper.
 6. Program business case.
 7. Strategisk forretningsvision for IM.
 8. Strategiske succeskriterier.
 9. Fremtidig arkitektur (også kendt som referencearkitektur).
 10. Gap-analyse mellem AS-IS og TO-BE.
 11. Kommunikationsplan.

Artefakternes prioritet skal afgøres af en enterprise arkitekt og informationsarkitekt med henblik på at understøtte at de rette artefakter bliver udvalgt, så organisationen så hurtigt som muligt på kortsigt kan opnå værdiskabelse og derefter få bedre styr på data. Uanset om organisationen der foretager implementeringen af MIKE 2.0 er placeret i den offentlige sektor eller i den private sektor, så skal den kæmpe for adgang til ressourcer og i forhold til at skabe konkurrencefordele set i forhold til konkurrence på markedet. Dertil kan vigtigheden af artefakterne forskellige for organisation til organisation, og det vil sige at med udgangspunkt i organisationens situation kan de forskellige artefakter have stor betydning for fremdrift for informationsarkitekturen.

SAFE

MIKE 2.0 indeholder også et enterprise arkitektur rammeværk, hvilket kan vise sig relevant at anvende for de organisationer der ikke har et enterprise arkitektur rammeværk i forvejen. Rammeværket er kaldet SAFE og organisationens enterprise arkitekt kan sammen med de relevante interessenter få udvalgt de rette artefakter og tilpasset dem til den kontekst, som organisationens enterprise arkitektur rammeværk passer ind i.

Eksempler på rammeværker artefakterne kan passe ind i er OIO EA, TOGAF og Dynamic Enterprise Architecture.

Konklusion

Det kræver en meget kritisk tilgang til udarbejdelsen af artefakter for organisationen med henblik på udvikling af en bedre datakvalitet. Det kræver ressourcer og det kræver også en række forskellige typer interessenter engageres og en lang tid.

Det giver også mulighed for at beslutningstagerne sammen med organisationens enterprise arkitekt og informationsarkitekt skal have vurderet, hvilke artefakter der skal prioriteres i organisationens udvikling af sine data, så datakvaliteten bliver højere og organisationen kan opnå konkurrencefordele.

Kilder

 1. Rindler et al, Information Development Using MIKE 2.0, 2013.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: