CIO: Start med forretningen

Det er sjældent IT-afdelingen som udgør organisationen. Der findes derfor konkrete behov for at understøtte forretningsbehovene i organisationen. Forretningsbehovene kan kun opnås ved at IT-lederen kender til forretningens behov, og i den forbindelse kommer modeller til sin ret. Først og fremmest handler det om at bruge simple modeller som understøtter organisering af data og det at skabe overblik over informationerne.

For at undersøge mulighederne med digitalisering af de forskellige dele af organisationens forretningsprocesser. Det handler om at undersøge de forskellige dele af organisationen og her opstår ofte et behov for at afgrænse sig. Det er især tilfældet hvis IT-lederen har ansvaret for en stor organisation.

Dertil så er dialog med interessenterne vigtig fordi det sikrer at IT-lederen ikke opbygger et luftkastel. Luftkasteller er i denne forbindelse det rene gift, da det kan lede IT-lederen til at tro, at han eller hun er på rette vej med sine strategier og forretningsforståelse, og det viser sig ikke at være nødvendigt.

Der findes en række interessante modeller som kan bruges til at beskrive organisationer, og hvordan de virker, men det er langt fra alle som er ”bygget” til at håndtere dialog. Business Model Canvas er et bud på en sådan model, da den er bygget op om ni komponenter som kan bruges til at indgå i dialog med de forskellige interessenter i organisationen med.

Modellen

Fokus for modellen er at visualisere, hvordan organisationens forretningsmodel fungerer, det har skaberne af modellen Alex Osterwalder og Yves Pigneur har lagt vægt på at modellen skulle være simpel at kommunikere.

De ni dele af Busines Model Canvas er som nedenstående.

  • Key Partners
  • Key Activities
  • Key Resources
  • Value Proposition
  • Customer Relationships
  • Channels
  • Customer Segments
  • Revenue Streams
  • Cost Structure

Modellen er illustreret nedenfor:

113 BMC

Key Partners

Dem som organisationen gør brug af for at understøtte værdiskabelsen (value proposition).

113 BMC

Key Activities

De aktiviteter som organisationen gennemfører med henblik på at skabe værdi (value proposition).

112 BMC

Key Resources

De ressourcer som organisationen har internt og som bruges til at skabe værdi (value proposition).

111 BMC

Value Proposition

Den værdi som kunden eller klienterne efterspørger. Værdiskabelsen er den værdiskabelse som gør at kunderne eller klienterne kommer til organisationen.

Værdiskabelsen skabes ved at anvende key partners, key resources, key acitivities og  channels.

110 BMC 

Customer Relationships

De forhold som organisationen vil gerne vil have med sine kunder.

109 BMC

Channels

De kanaler som organisationen ønsker at have med sine kunder.

108 BMC 

Customer Segments

De kunder som organisationen har og  ønsker som organisationen ønsker at have på sigt.

 107 BMC

Revenue Streams

De penge som organisationen tjener på sin forretningsmodel. Det sker typisk ved salg af det produkt eller ydelse, som organisationen producerer.

105 BMC

Cost Structure

Omkostningerne ved at have organisationen kørende og ved at indkøbe ressourcerne og sikre aktiviteterne som til sammen udgør værdiskabelsen. Ligeledes kommer udbygning og vedligeholdelse af kanalerne til kunderne og understøtte de ønskede forhold til de ønskede kundesegmenter.

106 BMC

Konklusion

For at opnå de fordele som organisationen som kan få ud af anvendelsen af informationsteknologier, så skal IT-lederen kende til de behov som organisationen har og finde frem til den strategiske retning, som organisationen bevæger sig i.

IT-lederen kan med fordel arbejde med en model som ”Business Model Canvas”, da den understøtter dialog mellem de forskellige interessenter.

Kilder

Osterwalder, A. & Pigneur, Y. (2009). Business Model Generation.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: