En principstyret teknologistrategi

Organisationer bruger ressourcer set i forhold til håndtering af applikationer, hardware, software, informationssystemer og platforme. Der er ganske få organisationer der ikke råder over en form for informationsteknologi. Investeringerne udgør en risiko såvel som en form for låsning af de muligheder, som organisationen står overfor på sigt.

Det er min antagelse at organisationer (generelt) vil være i en bedre situation, hvis organisationen råder over en plan for, hvilke (informations) teknologier der er relevante at anvende set i forhold til, hvad der virker realistisk.

Teknologi

Teknologi kan være mange ting, men i denne kontekst er teknologi defineret som værende informationsteknologi. Informationsteknologi som værende computere, servere, software, telefoner (og telefonsystemer), informationssystemer og grundlæggende infrastruktur så som netværksudstyr.

Principper

Mit syn på, hvad et godt princip bør bestå af er baseret på Greefhorst & Proper (2011, p. 42). Et godt princip være bygget på omkring de nedenstående fire komponenter:

  • Specifikt, så det er helt klart, hvad der menes med princippet.
  • Målbart ved at princippet skal være målbare. De forskellige hold og personer handlet som principperne foreskrev?
  • Opnåeligt et princip skal ikke være uopnåeligt. Princippet skal kunne opnås, og princippet skal kunne implementeres efter kort tid. Kort tid i den forstand at der skal kunne leveres for at kunne skabe forandring.
  • Relevant der er ingen grund til at formulere principper der ikke gælder for en aktivitet eller ting der reelt kommer til at finde sted i kontekst som organisationen eksistere.

Hvorfor er principper relevante?

Principper bør være lette at kommunikere til dem der skal handle efter dem. Det er ligegyldigt om det egentlig er de lavest arrangerede medarbejdere til toplederne. Principper er bæredygtige set i forhold til at de kan være med til at guide individerne i deres handlinger frem for at skulle afprøve større planer.

Principper bør, efter min mening, ikke eksisterer uden at der formuleres planer for implementering af forskellige projekter. Principper kan ændres, men ligesom med planer så skal der lægges meget vægt på kommunikation for at de forskellige individer arbejder afstemt ud fra dem. Planer og roadmaps bør ligeledes være afstemte med principperne.

Konklusion

Principper er interessante set i forhold til arbejdet med at definerer planer for, hvordan teknologi kan udarbejdes. Principper er ligeledes gode at kunne kommunikere ud til de enkelte personer der skal handle efter dem enten i den daglige aktivitet eller i situationer hvor der skal træffes strategiske beslutninger.

Principperne er ledende for planer og roadmaps, men i udgangspunktet, bør alle af de tre førnævnte elementer være afstemt med hinanden, hvis der kan være tale om en form for holistisk ledelse.

Kilder

Greefhorst & Proper, Architecture Principles: The Cornerstones of Enterprise Architecture, Springer Verlag, 2011.

One thought on “En principstyret teknologistrategi

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: