Rammerne for arkitektur (3)

Ledelsesinformation på basis af kendskabet til den underliggende information om it-arkitekturen, forretningsprocesserne og informationsarkitekturen.

Flere og flere mellemstore organisationer anvender i dag applikationer der er blevet anskaffet og sidenhen implementeret i it-arkitekturen. De forskellige applikationer leverer funktionalitet der kan påvirke andre applikationer, deres funktionalitet, forretningsprocesser og data der udveksles imellem dem.

Enterprise Arkitektur rammerne (1)

Rollen enterprisearkitektur programmet spiller i denne henseende vil være igennem arbejdet med at skabet er retvisende as-is billede for organisationens enterprisearkitektur.

AS-IS billedet

Det giver et retvisende overblik over, hvordan organisationens enterprisearkitektur er skruet sammen. Overblikket kan bruges af enterprisearkitekterne, it-strategerne, it-direktøren og ikke mindst beslutningstagere placeret i ledelsesgrupper uden for it-afdelingen til at kunne udarbejde anbefalinger til, hvordan problemstillingerne som organisationen oplever kan løses.

Artefakter

Eksempler på hvad et ”As-Is” billede kan bruges til i forhold til i forhold til rammerne for at anvende et enterprisearkitektur program der fokuserer på at skabe et overblik over ”As-Is”:

 1. Hvilke applikationer findes der i organisationen?
  1. Hvilke applikationer er rettet mod slutbrugere?
  2. Hvilke applikationer er rettet mod at koble arkitekturen sammen?
  3. Hvordan kommunikerer applikationerne med hinanden?
 2. Hvilke processer anvender de forskellige applikationer?
  1. Hvordan anvendes applikationerne?
  2. Hvem anvender applikationerne?
 3. Hvilken type data råder organisationen over?
  1. Hvilke applikationer behandler data?
  2. Hvor arkiveres de?
  3. Hvor analyseres de indsamlede data?

Anbefalinger

Enterprisearkitekterne kan anvende de indsamlede data til at opstille en række forskellige anbefalinger for, hvad der kan gøres for at omstille it-arkitekturen til at kunne understøtte de ønsker som bestyrelsen, koncernledelsen og ikke mindst mellemledelsen ønsker.

Anbefalinger kan bruges til input til mellemledelsen, men i udgangspunktet er det it-lederen eller de ansvarlige mellemledere i de forskellige styregrupper der udpeger de løsninger der antages at passe bedst i deres optik.

Opfølgning og evaluering er andre funktioner der tager sig af end enterprisearkitektur funktionen. Den primære fremgangsmåde er dermed validering af information og dokumentation igennem artefakter. Planlægningen er et biprodukt og biprodukterne kan anvendes.

Konklusion

As-Is billedet kan bruges i forhold til at skabe et overblik over de nuværende problemstillinger som organisationen står overfor. Hvis organisationes beslutningstagere i it-afdelingen eller it-governance-styregruppen har kendskab og tillid til enterprisearkitektur funktionens faglighed kan as-is bruges til at skabe overblik.

Overblikket kan bruges til at identificere de områder der kan og de områder der bør optimeres.

One thought on “Rammerne for arkitektur (3)

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: