It-direktørens rolle

Kunde fokus, forretningsanalyse og globalisering er alle tre roller som typisk vil være på it-direktørens agenda. Derudover bør man nok forvente at emnet ”big data”, ”Bring Your Own Devices” og ”business intelligence” er emner som kan være til at finde på it-direktørens agenda.

Harvey Koeppel omtaler at it-direktøren fremadrettet typisk vil være taktisk fordi mange organisationer står overfor et krav om at skulle reducere omkostninger men samtidigt understøtte nye behov som drives delvist af markedet (kunderne) og delvist af de muligheder som medarbejderne i organisationen finder ved at bruge consumer teknologier. Videoen kan ses i  sin fulde længde nedenfor. Den taktisk rolle opst D på grund af kredit og finanskrisen og at it-direktøren typisk kommer fra it-afdelingen.og rektøren arbejder uafhængigt af hinår på grund af kredit og finanskrisen og at it-direktøren typisk kommer fra it-afdelingen og at de typisk ikke har udviklet de politiske aspekter af ledelse.

Koeppel kommer ind på en af de faktorer som har indflydelse på it-direktørens (CIO) fremtidige rolle er den tekniske chef (CTO). Typisk rapporterer den tekniske chef til it-direktøren en anden konstellation kan være at den tekniske chef og it-direktøren arbejder uafhængigt af hinanden.

Alle af de førnævnte emner har indflydelse på, hvordan it-direktøren griber sin organisations enterprisearkitektur ud på. Fokus fremadrettet bør være igennem forretningsarkitektur.

Observationer

Interviewet byder på en række interessante perspektiver som it-direktørerne fremover vil komme til at stå overfor:

  • It-direktører bør blive bedre til at kommunikere og de bør være bedre til at delegere arbejdsopgaver og strategiopgaver.
  • It-direktører skal arbejde på at arbejde mere med det strategiske perspektiv end det drift.
  • It-direktører (CIO) står overfor en ny udfordring i form af den tekniske direktør (CTO) er en rolle som er ved at vinde frem i mange organisationer, og typisk er it-direktøren højere i hierarkiet, men han eller hun bør også blive bedre til at delegere opgaver.
  • It-direktører som indgår i dialog med beslutningstagerne i organisationens forretningsenheder får som regel også større indflydelse på organisationens strategi og indflydelse på forretningsudvikling.
  • It-direktører som arbejder med transparens og capabilities (egenskaber) er ofte bedre til at understøtte forretningsenhederne.

Dertil findes der behov for at it-direktøren er i stand til at kommunikere med en række forskellige interessenter. Ifølge Martha Heller vil en chefarkitekt og en CIO besidde af de samme egenskaber som it-direktøren. Derfor kan der være visse synergier som it-direktøren kan høste ved at have en chefarkitekt med på sit ledelseshold.

Konklusion

It-direktørerne er i en situation, hvor de har behov for at kunne skifte mellem forskellige roller i forskellige ledelsesmæssige situationer. I de fleste store organisationer vil der være tale om at der findes forskellige former for ledelsestyper og han eller hun bør arbejde med at delegere de forskellige ledelsesopgaver. Fokus er på at arbejde med kommunikation, visualisering og interaktion med de rette interessenter på de rette tidspunkter og forretningsudvikling.

Kilder

Heller, Martha. CIO Paradox: Battling the Contradictions of IT Leadership. Bibliomotion, Incorporated, 2012.

“The Role of the CIO” with Harvey R. Koeppel, 2011. http://www.youtube.com/watch?v=FuQLzqCe0UY&feature=youtube_gdata_player.

 

One thought on “It-direktørens rolle

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: