Arrangement med Stephen Few med Inspari

We want piecharts!

Stephen Few er en verdensanerkendt analytiker inden for analyse af cashflow, statistik og illustrationer af data som er til rådighed. Stephen Few har sågar fået opkaldt et diagram efter sig som behandler intet mindre end tre dimissioner af data, men der er dog tale om et 2D-diagram.

Stephen Few lagde ud med en video omhandlende dataoverload som jo er et kendt problem i videndeling. Videoen havde en bestemt pointe ifølge Few, og det er at det giver ingen mening at indsamle data, hvis man ikke analysere på dem og udarbejder reelle resultater af analysen.

Data bliver ikke til information før det har været igennem en form for en sense-making proces ifølge Few.

Først og fremmest skal der læreres til færdigheder så som statistisk forståelse og tankegang. Derefter skal visualisering som færdighed læres. Stephen Few kom ind på at en af sanser som mennesket råder over som er mest udviklet og typisk er ældst i forhold til håndtere data og information på er den visuelle sans. Til det emne viste Few et dias af en hulemand eller neandertaler og udtalte nedenstående citat.

“We thought in pictures” – Stephen Few.

Da visualisering af forskellige emner ikke er inkluderet i vores uddannelsessystem så er mange af os stadig ikke særlig udviklet når det kommer til visualisering.

“A lot of the problems in the world today can only be dealt with if we start thinking visually” – Stephen Few

Det som computere virkelig gør godt er statistisk databehandling.  Det som kan gøre arbejdet med databehandling bedre vil være værktøjer som kan håndtere statistisk databehandling og samtidigt understøtte interaktivt design.

Ifølge Few bruges mere end 50% af menneskets hjernekapacitet på visueltænkning og behandling af synssansen, og at op mod 70% af menneskets samlede sanseapparat er synet.

Datavisualisering er blevet meget populært, men samtidigt er folk blevet mere forvirrede. Few mener at der er tale om at det må være software leverandørerne tænker og mener. Derefter viste Stephen Few en Microsoft reklame for Microsoft Windows 7 og Office 2010.

De fleste problemstillinger med dashboards er at de er “flashy” og at de ofte visualisere data på en dårlig måde, da fremstillingen af data bliver præsenteret på en dårlige måder som ikke er optimeret til at mennesker hurtigere og effektivt kan tage imod informationen og anvende den i praksis.

Few præsenterede design principper:

1)    3D-diagrammer er ikke særlig brugbare. Oclusion hvor ting er gemt bag andre ting på grund af viklen.

2)    Simplicitet. Fjern kompleksitet i forhold til at eksponerer grafen.

3)    Fokus. Tænk over hvad brugeren skal se på og hvad der reelt fanger deres opmærksomhed. Tænk over måden som data bliver præsenteret på fx er der tale om papirmateriale eller på en computer.

Stephen Few kom ind på at han anskuer, at visualisering kan bruges til at omdanne data til information, men det kræver at de værktøjer som anvendes er bygget op omkring den måde som mennesket tænker visuelt. Sense-making i forhold til data er at anvende flere perspektiver eller muligheder for at få vist de samme data igennem en bestemt tidsudvikling.

Et ord fra sponsoren

Inspari laver vist et og andet med business intelligence, hvilken platform som de bruger eller måden de visualisere data på, lod de stå hen i det uvisse. Til gengæld viste de en masse herlige reklamefilm, hvor kunderne bekræftede at de aldrig havde oplevet noget lignende, og at de som kunder fik noget for pengene. Ligeledes kom direktøren som introducerede arrangementet ind på at det var lidt mere end 20 år siden han havde fået sit første studiejob omhandlende et og andet med data og visualisering.

Enterprisearkitektur

Det hænder at der findes et behov for at kunne visualisere tal og data i diagrammer og det virker til at de ideer som Stephen Few omtaler kan vise sig anvendelig fordi der i et stort omfang viser sig at være brugbart for mennesket at anvende visuelle data og informationer for at kunne træffe beslutninger.

For at enterprisearkitekerne kan anvende de tre principper som Stephen Few præsenterede som omhandler:

1)    Undgå 3D grafer. De viser i ganske få tilfælde data på en hensigtsmæssig måde.

2)    Hold data eksponeringer simple. Det kan vise sig at være fordele ved at bruge mindre komplicere diagrammer.

3)    Fokuser på diagrammerne og illustrationerne. Sørg for at de er sigende og at de er tilpasset til den situation som de står i.

En problemstilling som de fleste enterprisearkitekter står overfor er det som kaldes for dataoverload. Det er de samme problemstillinger som BI-folket arbejder med som enterprisearkitekterne arbejder med, og derfor bør enterprisearkitekterne arbejde at få gjort deres analyser og budskaber simple og enkle at forstå for beslutningstagerne.

Det gælder for alle artefakter at de skal tænkes ind i den kontekst som modtageren af indholdet er i. Formidling bør være centralt i arbejdet som enterprisearkitekten udføre og derfor arbejder med visualiserings problemstillingerne.

Konklusion

Der findes fordele ved at anvende simple diagrammer til visualisering af data. Ligeledes kan der være visse fordele i at kunne illustrere andre typer artefakter en regnskaber, budgetter og lignende med diagrammer.

Der findes visse fordele ved at enterprisearkitekterne tænker visualisering ind i produktionen af artefakterne og visualiseringen skal være så simpel som mulig, hvilket vil sige at det giver få, hvis slet ingen point at anvende avancerede programmer.

One thought on “Arrangement med Stephen Few med Inspari

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: