Rammeværket EA 3 Cube (2012)

Rammeværket EA 3 Cube er blevet opdateret af Scott A. Bernard. Rammeværket er blevet væsentligt forbedret og det er samtidigt gældende for bogen ”An Introduction to Enterprise Architecture” som blev udgivet i 2012. Fokus for EA 3 Cube rammeværket er at skabe ledelsesinformation som beslutningstagerne kan bruge til at forandre organisationen igennem det som Scott A. Bernard kalder for informeret ledelse.

Bogen er et godt værktøj til introduktionen til begrebet enterprisearkitektur og bogen er absolut købsværdig.

Den hidtil bedste udgave af rammeværket

Rammeværket er blevet opdateret i en ny og fremragende udgave af bogen ”An Introduction to Enterprise Architecture”. Bogen har fået et løft i form af den pædagogiske indføring i, hvad begrebet enterprisearkitektur går ud på og det må siges at det hidtil er Scott A. Bernards bedste bud på et enterprisearkitektur rammeværk.

Det første som slog mig, da jeg læste den tredje og hidtil nyeste udgave af bogen, er at der er kommet et kapitel om organisatorisk implementering og organisatoriske problemstillinger. Det glæder mig at Scott A. Bernard nu har inddraget Leavitts diamant som beskrivelse af det organisatoriske system.

Ydermere er jeg positivt indstillet overfor at der ligges mere vægt på introduktionen til principper og styringsmekanismer som hører sig enterprisearkitektur til.

Jeg er også positivt overrasket over at Scott A. Bernard har lagt mere vægt på sin definition af et enterprisearkitektur rammeværk og at han samtidigt har lagt mere vægt på at få beskrevet transformationsplanen fra samtidsarkitekturen (As-Is) til fremtidsarkitekturen (To-Be).

Informeret ledelse

Et centralt fokus i bogen er arbejdet med at få skabt grundlaget for informeret ledelse, hvortil Scott A. Bernard taler for at enterprisearkitektur programmet bruges til at skabe ledelsesinformation så det er muligt for beslutningstagerne at kunne træffe de beslutninger som skal til for at kunne forandre organisationen.

Informeret ledelse kan kun opnås, hvis enterprisearkitektur bliver anvendt aktivt af de forskellige beslutningstagere og den holistiske del af informeret ledelse kan kun opnås, hvis de forskellige interessenter arbejder aktivt for at samarbejde med IT-afdelingen.

Enterprisearkitektur uden enterprisearkitekter

Igennem bogen kommer Scott A. Bernard ind på en række forskellige profiler som bør være en del af et enterprisearkitektur program, men på mystiskvis, så formår han ikke at nævne rollen enterprisearkitekt. Løsningsarkitekter og applikationsarkitekter samt projektledere bliver behandlet i rammeværket. Det er for mig en smule underligt, at Scott A. Bernard har valgt en sådan fremgangsmåde, især fordi enterprisearkitekter er dem som er med til at skabe en sammenhæng mellem de forskellige artefakter og løsningsscenarier. Dette er en af de elementer som fremgår i værket som gør at mit overordnede indtryk af både rammeværket og bogen mindre positivt.

EA databasen

Scott A. Bernard gør sig et forsøg med at illustrerer enterprisearkitektur rammeværket igennem en brugergrænseflade som er baseret på Zachman rammeværket. Jeg må på det kraftigste advare mod at nogen forsørger at gøre noget lignende fordi rammeværket i sig selv giver meget lidt mening for modtagerne især, hvis der er tale om beslutningstagere. Scott A. Bernard anvender en fremgangsmåde som er beregnet til at anvende enterprisearkitektur programmet som et værktøj til generering af ledelsesinformation. Fokus ved design af en grafisk brugergrænseflade ikke er at vise et rammeværk, men at vise artefakterne på en måde så de giver mening for modtagerne. Fokus bør derfor være på at designe indholdet som en hjemmeside, hvor beslutningstagerne har mulighed for at tilgå informationen og det samtidigt er let for dem at finde informationen. Dermed sagt giver det ikke mening at skulle tvinge modtageren af budskabet til at sætte sig ind i Zachman rammeværket for at eksponerer data.

Konklusion

Det er en rigtig god opdatering af rammeværket EA 3 Cube som Scott A. Bernard har begået. Bogen ”An Introduction to Enterprise Architecture” er en ganske udmærket bog med henblik på at introducere læseren til begrebet enterprisearkitektur. Generelt set er rammeværket blevet bedre, men jeg synes at rammeværket stadig mangler visse elementer for at være helt fyldestgørende i forhold til at leve op til Scott A. Bernards egen definition af begrebet enterprisearkitektur rammeværk.

På trods af Scott A. Bernards eksempel på en grafisk brugergrænseflade baseret på Zachman rammeværket og Bernards opstilling af profiler, hvor enterprisearkitekten ikke indgår, så er bogen god også for erfarne enterprisearkitekter.

Kilder

Bernard, Scott A. Introduction to Enterprise Architecture: Third Edition. [S.l.]: Authorhouse, 2012.

2 thoughts on “Rammeværket EA 3 Cube (2012)

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: