Forstå konkurrencen på markedet

Joseph Topinka (2014) udgav bogen “IT Business Partnerships” omhandlende den opgave som IT-afdelingen og i særdeleshed IT-ledelsen skal have styr på rollen som partner til de andre forretningsenhederne i organisationen. En af de faktorer som Topinka omtaler for at få skabt et bedre grundlag for et IT-partnerskab med forretningsenhederne, så skal IT-afdelingen forstå, hvordan organisationen konkurrere på markedet og hvordan organisationen tjener sine penge.

Ovenstående kan også vise sig relevant for organisationer i den offentlige sektor, da de forskellige organisationer er sat i verden med et formål og alle på sin vis kæmper om adgang til de samme ressourcer.

IT-lederen bør derfor få sine enterprisearkitekter og sine forretningspartnereskal IT-afdelingen forstå, hvordan organisationen konkurere på markedet. e, så ationen. En af de faktorer som Topinka omtaler li til at interviewe de forskellige beslutningstagere og andre vigtige interessenter om, hvordan organisationen skaber værdi og bruge modeller til at illustrere, hvordan indtjeningen finder sted.

Kundens forbindelse til konkurrenterne

For enterprisearkitekterne og forretningspartnerne kan det med stor fordel undersøge, hvorfor kunder som går over til organisationens konkurrenter, hvis det da er muligt. Årsagerne til de frafaldene kunder forlader organisationen kan være med til at indikere overordnede problemstillinger med den service eller de produkter som organisationen sælger og disse indikatorer kan bruges til at give enterprisearkitekterne og forretningsarkitekterne mulighed for at forretningsudvikle på vegne af IT-afdelingen.

De sociale medier og WWW

Topinka kom ind på at det giver mening for at anvende de social medier med henblik på at identificere det konkurrenterne skriver om. De sociale medier kan bruges til at skabe et overblik over de aktiviteter som konkurrenterne kan have i deres rørledning og være med til, at give organisationen et overblik over konkurrenternes forretningsstrategier. Ligeledes kan de sociale medier og hjemmesider bruges til at skabe et fundament for at kende mere til, hvilke produkter og fremstød som konkurrenterne forventer at levere.

Analyse

Der findes en række interessante problemstillinger ved at skabe et fundament for et IT-forretningspartnerskab. I den forbindelse bliver mulighederne ved at anvende sociale medier og internettet relevant i forhold til at kunne analysere konkurrenterne, de kompetencer de efterspørger i form af medarbejdere og ledere. På den måde kan de roller som udgør IT-afdelingens interessenter i IT-forretningspartnerskabet være med til at identificere muligheder som kan understøtte, at forretningsenhederne kan nå at tilpasse sig mulige forandringer på de markeder, som organisationen konkurrere på.

Enterprisearkitekterne, forretningsarkitekterne og IT-arkitekterne kan med fordel arbejde med de sociale medier og internettet med henblik på at identificere konkurrenternes forskelligartede aktiviteter.

IT-forretningspartnerskaber skal håndteres af flere forskellige typer profiler i IT-afdelingen herunder enterprisearkitekter, forretningsarkitekter og IT-arkitekter. Det påvirker vigtigheden af arbejdet at indsamle viden, bearbejde den og dele viden påtværs af interessenterne.

I arbejdet med at skabe det nødvendige overblik over konkurrencen på markedet kan interviews, referater og ikke mindst elementer sociale medier og hjemmesider anvendes. Udover de to elementer som Topinka beskrev i sit værk, så kan blue oceans strategien anvendes med henblik på at identificere muligheder på det marked eller markeder, som organisationen kan tilbyde dem.

Konklusion

Bogen ”IT Business Partnerships” er en ganske glimrende bog som giver læserne mulighed for at anvende nogle basisredskaber til at kunne etablere IT-partnerskaber med forretningsenhederne. Det bliver vigtigere og vigtigere for IT-afdelingen at være på forkant med de behov som forretningsenhederne og især slutbrugerne har og det kan kun gøres ved at kende dem og ved at have relationerne til de forskellige forretningsenheder.

One thought on “Forstå konkurrencen på markedet

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: