Forretningsmodellen for KMD

KMD (tidligere Kommune Data) er i skrivende stund den største IT-virksomhed i Danmark, og samtidigt har virksomheden datterselskaber i Polen og i Indien. KMD blev købt i 2000’erne af ATP og EQT. Sidenhen blev KMD solgt videre til den amerikanske kapitalfond Advent (en anden kapitalfond). KMD er et af Danmarks største IT-virksomheder og udbyder både udvikling, drift og konsulentydelser.

Analyse

Analysen der anvendes i blogindlægget tager sit udgangspunkt i Business Model Canvas, der er en model, som blev udarbejdet af Alexander Osterwalder og Yves Pigneur og publiceret i 2010. Modellen tager sit udgangspunkt i 9 bygge blokke.

Key Partners

113 BMC

KMD har forskellige typer af Key Partners. For at skaffe kompetente medarbejdere, da vil der være tale om universiteter, handelsakademier, tekniske skoler med videre. For software vil det være tale om virksomheder som Microsoft, Oracle, IBM og SAP. For hardware vil det være tale om HP, Lenovo, Dell mv.

Key Activities

112 BMC

KMD har en størrelse og en kompleksitet der gør at der kan findes forskellige niveauer af key activities:

  • Udvikling af tilpasninger til eksisterende (og aldrende) IT-systemer.
  • Udvikling af nye IT-systemer.
  • Implementering af nye IT-systemer.
  • Rådgivning af virksomheder og organisationer om IT-sikkerhed.

Key Resources

111 BMC

I KMD er medarbejdere en nøgleressource, da de besidder den viden der skal bruges for at kunne udvikle produkterne og de services som KMD sælger til sine kunder.

Derudover har KMD en række intellektuelle rettigheder inden for IT-systemer der sælges til kommunerne, regionerne, staten og kunder på det private marked.

Value Proposition

110 BMC

I praksis vil den ”Value Proposition” som KMD leverer til sine kunder være IT-systemer der understøtter forretningsløsninger hos KMD’s kunder.

Road to Customers

108 BMC

Vejen til kunden for KMD går ofte igennem offentlige udbud, hvor virksomheden byder i konkurrence med andre private aktører. En anden vej til kunden er igennem salg via B2B netværk, hvor KMD sender sine sælgere ud til private virksomheder for at sælge dem IT-løsninger eller konsulentydelser. Dermed sagt så foregår leverancen af værdien til kunderne ofte ved at kunderne kobler en klient op mod KMD’s datacentre eller ved at der sidder konsulenter fra KMD ved selve kunden.

Customer Relationships

109 BMC

KMD som leverandør af konsulentydelser og IT-systemer et fokus der indikerer på et behov for langvarige forhold til kunden. Set i lyset af den seneste presseomtale af KMD og relationer til kunderne, så er de langvarige forhold ikke uden at et signifikant segment af kunderne udfordre KMD.

Customer Segments

107 BMC

KMD har kunder inden for den offentlige sektor (kommuner, regioner, staten) og tilsvarende har KMD kunder blandt A-kasserne og fagforeninger. Derudover har KMD kunder i pensionssektoren, hvilket i høj grad skyldes købet af software virksomheden Edlund.

Revneue Stream

105 BMC

KMD har indtægter i form af licenser på eksisterende IT-systemer der sælges til kunderne og ligeledes har KMD indtægter ved salg af konsulentydelser. KMD’s primære indtægter forventes dog at bestå af software licenser til IT-løsninger der over tid er udviklet og leveret til kommunerne i den offentlige sektor.

Cost Structure

106 BMC

KMD har udgifter til henholdsvis løn til medarbejdere, omkostninger til software, hardware, bygninger og ikke mindst advokatbistand.

Konklusion

KMD har en række udfordringer med sin forretningsmodel. Det skyldes både at KMD har satset på en række forskellige typer kunder, men virksomheden har en række forskellige evner og services som den kan sælge til markedet fremadrettet. Forretningsmodellen som KMD har udviklet har også sine problemer og sine udfordringer, da virksomheden er en af hovedaktørerne i det igangværende monopolbrud der drives af KOMBIT (kommunernes IT-sourcing selskab). KMD er derfor i gang med en ændring og optimering af sin forretningsmodel, hvilket også har øget kompleksiteten i virksomheden, og som virksomheden nu for alvor vil opleve med forskellige typer projekter der vil gå galt.

KMD har en chance for at ændre sin strategiske situation og det er at få styr henholdsvis value proposition og vejen til kunderne.

Kilder

  1. Osterwaler, A. & Yves, P. (2010). Business Model Generation.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: