Inventioner i en strategisk kontekst

Inventioner kan vise sig at afspille en vigtig rolle i forhold til organisationernes mulighed for at opnå konkurrencefordele, men kun hvis de rette udvælges og implementeres. Det kræver at organisationen har en eller flere ansatte der samarbejder om at finde frem til de rette inventioner.

Strategi

Det er vigtigt at have en strategi der kan bruges til at lede organisationens investeringer i den retning der vil være med til at skabe værdi. Der findes forskellige perspektiver på begrebet værdi, og en hel filosofisk debat kan startes omkring emnet. Strategien bruges at kommunikere behovet for styring af teknologien og ikke kun et fokus på udviklingsprojekterne.

Dette blogindlæg vil fokusere på, hvordan inventioner (nye tekniske opdagelser) kan identificeres og sidenhen implementeres i organisationen. Det kræver dog at implementeringen bliver succesfuld og ikke mindst at de mennesker der indgår i processen formår at afkode det rettet tidspunkt at få implementeret selve inventionen på.

Først og fremmest kommer individerne på banen. Det giver ikke nogen mening at arbejde med modeller, hvis de ikke anvendes korrekt. Derfor kræver det at den rette kombination af mennesker (arkitekter) er tilstede i en organisations enterprisearkitektur funktion.

Artefakter

For at kunne skabe en model der bruges til at prioritere de forskellige inventioner der kan vise sig at være interessante at implementere i organisationen. Det som jeg har valgt at kalde innovationsprocessen.

Ligeledes bør en række forskellige artefakter tages i betragtning:

1)   Definitioner omhandlende hvad applikationer, processer, kompetencer og systemer

2)   En oversigt over applikationer (programmer) der findes i organisationen. Oversigten behøver ikke at være fuldstændig, men oversigten bør være til stede.

3)   En oversigt over processer og aktiviteter i den kontekst, om hvordan organisationen leverer værdi til sine kunder eller brugere. Dermed bør organisationens forretningsmodel og forretningsstrategi være identificeret og bør være en del af artefakterne der bruges til analysen af inventionen.

Artefakterne bruges i en proces for at danne et overblik over, hvordan de forskellige inventioner vil kunne bidrage til organisationens muligheder for at opnå konkurrencefordele.

Processen

Processen består af, at arkitekterne opsamler information uden for inventionen for de forskellige emner. Arkitekterne bruger en del af deres tid til at læse white papers, læse ”tech nyheder”  og deltage i leverandørernes produkt præsentationer.

Processen går dernæst ud på videndeling mellem arkitekterne og den eller de personer der er med til at formulere arkitektur-strategien såvel som en potentiel teknologistrategi, hvor de forskellige emner bliver diskuteret. Diskussionen bør omhandle en række forskellige kandidater for de forskellige inventioner kan bruges.

Diskussionen bør give de forskellige interessenter et indblik i, hvilken funktionalitet de forskellige teams, afdelinger eller divisioner har behov for inden for en overkommelig fremtid. De forskellige hensyn bør tages i betragtning og i forhold til, hvad der er muligt at investerer i  og hvilken funktionalitet det kan bringe  de forskellige teams, afdelinger og divisioner.

Prioritering

De  forskellige hensyn der bør tages (af politiske, økonomiske og tekniske karakter) og prioriteringen af de forskellige inventioner bliver prioriteret. Prioriteringen kan ikke være objektiv eller videnskabelig eller enterprisearkitekterne kan bruge til at prioritere.

En organisation er en social-konstruktion, og derfor findes der et behov for at se på det organisations politiske perspektiv, og dermed vil der opstå en situation, hvormed vil der være situationer, hvor visse interessenter vil kræve en bestemt type invention skal implementeres på trods af det ikke vil gavne organisationens generelle situation, og it-arkitekturen ville være en forhindring for implementering af inventionen.

One thought on “Inventioner i en strategisk kontekst

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: