SmartGuy’s forretningsmodel

Dette blogindlæg tager sit udgangspunkt i anvendelsen “The Business Model Canvas”, hvor der tages udgangspunkt i virksomheden SmartGuy.

SmartGuy fokuserer på at sælge tøj på sine webshops og operere på en række markeder. Blogindlægget tager sit udgangspunkt i det danske marked.

Partnerskaber

Det virker til at SmartGuy anvender partnerskaber med virksomheder som Post Danmark og de forskellige producenter af mærkevarer så som Hummel. Ligeledes er det min antagelse at den it-platform som SmartGuy har udviklet i partnerskab med et professionelt it-firma. Jeg kan huske, at Kusk som var en af stifterne af virksomheden fortalte ved et foredrag tilbage i 2005, at det var services som de købte hos et it-selskab. Meget vand kan dog være løbet under broen og de kan i praksis også have in-sourcet den it-platform fordi ønsket om kontrol over udviklingen vist sig nødvendigt. Ifølge SmartGuy’s hjemmeside har jeg fundet frem til at de nu har deres egen it-udviklingsafdeling som blandt andet kobler SQL, .NET og Navision (ERP) sammen til webshoppen.

113 BMC

Aktiviteter

Fokus for organisationen er at få skabt indhold til webshoppen. Indholdet består af der skal være muligt for de besøgende på organisationens hjemmeside at kunne se de produkter som de er interesserede i at købe. Dertil så findes der aktiviteter med at få pakket de rigtige tøjmærker (produkter) så det er muligt at finde dem frem til de ordrer som kunderne placerer hos organisationen.

Typiske aktiviteter:

1)    Udpakning og ompakning af produkter fra leverandørne

2)    Placering af produkterne på lageret så det er nemt at finde produkterne igen, når kunderne køber varerne og den skal sendes afsted til kunderne. Placering gælder også kategorisering af størrelser på produkterne.

3)    Fotografering – og filmning af produkterne med modeller.

4)    Formulerer beskrivelser af produkterne som kunderne kan bruge.

5)    Kommunikation med kunderne igennem e-mail, hvilket dækker over kommunikation om problemer med produkterne, forhold til produkterne, hvad kunden mener om købsprocessen osv.

6)    Forsendelse af produkterne.

7)    Sikring af penge bliver overført fra kundens pengeinstitut eller anden betalingskanal til organisationen.

112 BMC

Ressourcer

Organisationen har mulighed for at anvende ressourcer inden for en række forskellige grene af sin organisation. Det betyder at organisationen råder over ressourcer som en stabil og udviklingsdygtig platform, medarbejdere med kompetencer til at kunne håndtere problemstillingerne som opstår ved at sætte forretningsaktiviteterne ved at indkøbe, ompakke, lagrer, tage billeder af produkterne, beskrive produkterne  og udvælge (plukke) produkterne og samle samt forsende dem. Ydermere findes der aktiviteter som relaterer sig til  marketing og kundeservice.

Generelt bør alle af de ovenstående aktiviteter integreres for at SmartGuy vil være i stand til at kunne leverer produkterne til kunden til den kvalitet som beslutningstagerne har besluttet sig for skal kendetegne virksomheden.

111 BMC

Værdifaktorer

Kunderne har behov for de produkter som organisationen sælger. Blandt disse værdifaktorer kan følgende identificeres. Værdifaktorerne er identificeret ud fra, hvilke værdifaktorer som webshop har over en fysisk butik, og ud fra hvilke værdifaktorer som SmartGuy er med til at understøtte.

  • Muligheden for at se varerne inden de købes.
  • Muligheden for at kunne se størrelser på varerne inden de købes.
  • Mulighed for at få leveret varerne til døren.
  • Muligheden for at kunne prissortere og muligheden for a få varerne byttet

110 BMC

Kunderelationer

SmartGuy har en it-platform som blandt andet består af en webshop, hvor kunderne bliver nødt til afgive informationer om, hvor deres varer skal sendes til. Disse informationer inkluderer navn og adresse samt telefonnummer. Med disse informationer samt en ekstern service som Google Analytics eller andet analyseværktøj til webtrafik kan SmartGuy finde frem til, hvordan de kan markedsfører sig bedre og samtidigt være i stand til at kunne forudsige forbrugeradfærd.

Fra et teknisk marketingsperspektiv så anvender SmartGuy cookies som gør at de besøgende som har været inde på webshoppen kan få vist reklamer for de produkter som SmartGuy sælger på andre websider som anvender plugins der eksponerer reklamer for andre produkter. Et eksempel vil være hjemmesider som dagbladene driver. Disse tekniske egenskaber (capabilities) kan anvendes til at styrke forholdet til kunden, hvilket jeg har valgt at definerer som værende en af de fremgangsmåder som SmartGuy anvender.

De tekniske egenskaber sikrer at de nødvendige data som bør anvendes for at skabe relation til kunden er til stede. Sælgerne (læs kommunikationsafdelingen og account managers) står for at udnytte egenskaben. Til det formål anvender SmartGuy flere forskellige fremgangsmåder. Der udsendes jævnligt nyhedsbreve med tilbud til eksisterende kunder. Et eksempel er når kunder har været inde på webshoppen og har lagt varer i indkøbskurven for så at forlade webshoppen får efter et stykke tid en e-mail om at SmartGuy har gemt indkøbskurven og det er muligt at gennemfører købet, hvis man ønsker dette.

Kunderelationerne bruges aktivt til marketingsformål. Kunderne afgiver data som bruges til af SmartGuy ved købsituationer eller ved situationer, hvor de afkrydser at der må sendes reklamer til deres e-mailadresse.

SmartGuy har mulighed for at vælge en positiv tæt kunderelation, hvor virksomheden kender sine kunder, og samtidigt på grund af sin it-platform være i stand til at kunne udnytte en position med at holde sine omkostninger lave i forhold til indsamle information om sine kunder. SmartGuy er ligeledes i stand til at kunne udnytte sin position som low cost udbyder.

109 BMC

Vejen til kunderne

Produkterne leveres med PostDanmark eller anden fragtmand. Ligeledes vil det være igennem PostDanmark eller en anden fragtmand af varer der sendes retur fra kunden. Kunderne har som udgangspunkt ikke mulighed for afhente varerne hos virksomheden på sin fysiske adresse.

108 BMC

Kunderne

Kunderne vil typisk være mænd og kvinder i alderen 18 – 40 år. Det er typisk disse kunder som vil have fortrolighed til at anvende en webshop til at købe tøj på og samtidigt have den nødvendige erfaring.

Udover aldersgruppen vil det typisk vise sig at være unge mennesker som går op i mode og samtidigt anvende de muligheder der er for at spare omkostninger som typisk vil være i butikker som er “cityorienterede” og som har omkostninger der kan henvises til at være lokaliseret på adresser som er rettet imod at kunne modtage kunder der færdes i bymiljøet.

107 BMC

Omkostninger

For at en virksomhed som SmartGuy vil være i stand til at kunne leverer produkter til kunderne så kræver det at virksomheden råder over et varerlager, og at virksomheden har et fysisk sted, hvor varerne bliver “plukket” og sidenhen sendt videre til kunderne.

Det kræver også at der findes en række medarbejdere som arbejder med indkøb, fotografering, formulering af beskrivelser af varerne, håndtering af lageret og i sidste ende også medarbejdere som er i stand til at understøtte at de rigtige varer bliver udvalgt, pakket og sendt til kunderne.

106 BMC

Indtægter

De indtægter som organisationen har er til rådighed ved at kunderne betaler for varerne og forsendelsen af varerne. Dertil kan der være visse økonomiske effekter ved at forhandle om lange kreditter med leverandørerne, hvormed SmartGuy vil være i stand til at kunne få de rette fordele.

105 BMC

Konklusion

På trods af den vækst som SmartGuy har oplevet så findes der visse strategiske problemstillinger med den markedsposition som SmartGuy besidder, som beslutningstagerne i SmartGuy bliver nød til at tage stilling til over tid.

Fra et it-perspektiv vil det også vise sig at være en række interessante problemstillinger at tage stilling til. Et eksempel kan være at der nok findes et internt team af udviklere eller eksperter der forstår at udvikle på den it-platform, som SmartGuy anvender i forhold til at kunne håndtere ordrerne som kunderne afgiver og holde styr på sin lagerkapacitet og indkøb.

Et af de områder som organisationen kan risikere at arbejde videre med set i forhold til sin platforme er it-sikkerhed og den kontinuerlige udvikling af platformen enten i eget regi eller i form af et tæt integreret samarbejde med en professionel it-virksomhed som råder over de rette egenskaber for hurtig og effektiv systemudvikling.

One thought on “SmartGuy’s forretningsmodel

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: