Skyens udfordringer for enterprisearkitektur

Anders Lisdorf fra SensorSix præsenterede et oplæg om de udfordringer som skyen bringer organisationen og især IT-afdelingen set ud fra et enterprisearkitektur perspektiv.

Enterprise Social Networks

Et fokus som Anders Lisdorf fra SensorSix har haft var at arbejde med sociale network i COOP Danmark. Fakta som er en del af COOP byggede deres eget sociale netvæk uden om COOP IT. Det havde tilformål at give medarbejderne mulighed for forbinde med hinanden. Derefter gik COOP IT i gang med at finde det bedte enterprise social network, og her fandt Anders Lisdorf frem til, at Yammer nok passede bedst til COOP-kæden.

På grund af COOP havde skaffet SAP. SAP havde indbygget sit eget sociale netværk kaldet Jam så opstod der endnu en potentiel klient og ydermere havde en eller to af butikskæderne kigget på Podio.

Problemstillinger

Forretningsenhederne kontrollerede IT-indkøb og derfor måtte IT-afdelingen bruge meget tid på at engagerer de forskellige beslutningstagere i forretningsenhederne til at tale om indkøb af et fælles socialt netværks system.

Derudover skulle enterprisearkitektur-funktionen arbejde med at finde frem til hvilke tekniske muligheder som var til rådighed samt overblikket over forretningsenhedernes forretningsprocesser. Da dette tildels var opnået gik COOP IT i gang med at definere forretningskravene.

Det viste sig at de traditionelle sikkerhedsmetoder ikke vil virke på netværket primært fordi cloud løsninger ikke findes på organisationens netværk.

Cloud systemer er ifølge Anders Lisdorf designet som siloer og måden hvorpå COOP IT kom uden om det problem var igennem at bygge sin egen model af de data som skulle udveksles. Fokus er at opbygge en konceptuel model og afbillede relationerne mellem systemerne. Anders Lisdorf kom med et godt råd som omhandlende en fremgangsmåde til cloud baserede teknologier, og råddet kan findes i citatet nedenfor:

”Always keep a copy of your own data” – Anders Lisdorf

Det som er vigtigt i situationer hvor forretningsenhederne begynder at indkøbe skygge-IT løsninger er samtale og interaktion med interessenterne.

”Does anyone know of a place where IT-governance works?” – Anders Lisdorf

Citatet ovenfor blev mødt med rungende tavshed, hvorefter en debat omkring IT-governance gik i gang. Fokus for debatten kunne være de forskellige governance modeller som kan bruges i IT-sammenhænge. Et eksempel på dette kunne være Caldwells model som involvere forskellige ledere engageres ved at mødes og derefter arbejde aktivt sammen for at finde frem til hvordan organisationen skal udvikle sig sammen med informationsteknologierne. Modellen er som det svagt antydes topstyret og går fra toppen mod bunden (top-down).

Opsummering

Det handler først og fremmest om ansvar. Ansvar som på alle måder skal håndteres ved at organisationen tager ejerskab for sine data og sine informationssystemer. Dertil så kræver det en del kommunikation mellem de forskellige interessenter for at holde skygge-IT nede og så sikring af at de rette juridiske forhold for aftaler om ”cloud” er på plads leverandørerne.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: