Evaluering af S4: CONOPS diagram

Der findes mange interessante vinkler på fortælling igennem diagrammer. CONOPS-diagrammet er i den forbindelse et artefakt, som jeg mener kan anvendes i organisationer som er i den offentlige sektor eller i den private sektor eller NGO’er.

Der findes mange fordele ved at anvende CONOPS-diagrammet både i en overordnet version og i en række mindre, men mere specifikke situationer for EA-funktionen. Dermed sagt så står enterprisearkitekten i den situation, at vedkommende skal segmenterer CONOPS-scenarierne i forhold til organisationens ”forretningsenheder” (lines of businesses).

Struktur

Artefaktet er bygget op omkring et central diagram, men Scott A. Bernard taler for at CONOPS-diagrammet også kan bruges til mere specifikke formål som for eksempel, når EA-funktionen får afgrænset organisationens forskellige forretningsenheder. I den rolle kan CONOPS-diagrammerne vise sig at spille en central rolle.

For at CONOPS-diagrammet kan komme til at spille en rolle i forhold til arbejdet til at få skabt et grundlag for oplyst IT-ledelse, så skal det kombineres med andre artefakter i EA3 Cube-rammeværket.

Modificering

Selvom artefaktet er godt så findes der en masse muligheder for forbedringer af artefaktet. Disse muligheder er opstillet nedenfor:

  • Der skal identifikationsnummer på tegningerne.
  • I tilfælde af ”Lines of Businesses” skal der tilføjes identifikationsnumre på hver tegning.
  • Hvert CONOPS-diagram skal kombineres med en beskrivelse af et CONOPS-scenarie. I et EA-værktøj, så kan værktøjet med fordel få sat identifikationsnummer mellem teksten og diagrammet.

Konklusion

Det giver god mening at arbejde med en grafisk repræsentation af en CONOPS-scenarie fordi det er lettere at kommunikere en tegning en lang beskrivelse, hvordan organisationen eller en line of business kommer til at fungere. Det giver ligeledes god mening for alle typer organisationer som arbejder med enterprisearkitektur at anvende CONOPS-diagrammer.

Tegninger kan desværre sjældent stå alene, hvormed tegningerne skal kombineres med tekst fra CONOPS-scenarier. Dertil skal der også være en afstemning mellem CONOPS-scenariet og CONOPS-diagrammet.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: