Ledelsesmæssig handlekraft og eksekvering

Hvordan understøttes ledelsesmæssig handlekraft og eksekvering i IT-ledelse? Det handler først og fremmest om at de rigtige personer er tilstede på de rigtige tidspunkter og gør deres ressourcer tilgængelige. Det handler også om at få omsat planer til projekter og om at få lukket projekter der ikke realisere den forventede gevinstrealisering.

I en enterprisearkitektur kontekst omhandler det at der findes en strategi der skal implementeres og der kontinuerligt følges op på strategien for at se, hvilke projekter der bidrager til at strategien realiseres. Det vil sige at ledelsesmæssig handlekraft også omhandler at der udarbejdes et overordnet og tilgængeligt roadmap for de projekter der skal sættes i gang, der er i gang og som eksekveres.

Hurtige beslutninger

Det overordnede roadmap for strategien skal være på plads og i den forbindelse vil det vise sig ekstremt relevant, da det kan bruges af beslutningstagerne i enterprisearkitektur-afdelingen og af beslutningstagerne i IT-afdelingen til at træffe hurtige beslutninger. De beslutninger er nødvendige i de situationer, hvor der findes behov for omstilling og i situationer, hvor der opstår pludselige ”disruption” på markederne.

De hurtige beslutninger skal understøttes på ledelsesniveau og det skal understøttes ved at organisationen arbejder aktivt på at få etableret en række møder, hvor IT-lederen med mellemledere vil kunne få drøftet de strategiske oplæg der kommer og få organiseret de nødvendige projekter der skal til at realisere IT-strategien og forretningsstrategien.

Smarte beslutninger

Det centrale roadmap og strategien samt overblikket over projekterne er nødvendige set i forhold til få håndhævet smarte beslutninger omhandlende, hvilke projekter der skal ændres, fravælges eller helt lukkes. Opfølgningen på det centrale roadmap leder til at en række dialoger med interessenter i forretningsenhederne skal håndteres.

Strategisk retning for den strategisk platform

Kombinationen af hurtige og smarte beslutninger udgør fundamentet for ledelsesmæssig handlekraft og eksekvering, hvilket også har betydning for om IT-afdelingen er i stand til at opnå den strategiske retning og samtidigt at opnå konkurrencefordele for organisationen.

Den strategiske retning med tilsvarende mulighed for at navigere mellem forskellige muligheder på markedet afgøres i stigende omfang af den tekniske platform, som organisationen anvender, hvilket bakkes op af Ross et al (2006) og sidenhen af Ross & Weill (2009) og senest af Westermann et al (2014). Derfor bliver det vigtigere og vigtigere at få understøttet ledelsesmæssig handlekraft og eksekvering i IT-afdelingen ved at få etableret en strategi, et centralt roadmap og få organiseret projekter der jævnligt følges op på.

Konklusioner

Der findes en række problemstillinger ved ikke at have styr på organisationens tekniske platform eller det der kan tolkes som organisationens driftsplatform. Der findes en række interessante mønstrer og arketyper der kan implementeres i organisationen, men det betyder at organisationen skal arbejde med en række interessante valg i løbet af arbejdet med at få etableret en strategi, et roadmap og få sat styr på de relevante projekter så der følges op på dem med jævnligt.

Kilder

  1. Ross, J., Peter Weill & David C. Robertson, Enterprise Architecture as a Strategy, 2006.
  2. Weill, P & Jeanne W. Roos, IT Savvy, 2009.
  3. Westermann, G., Didier Bonnet & Andrew McAfee, Leading Digital, 2014.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: