Innovationsstyring

Der findes forskellige perspektiver på innovation og invention. Ideen ved at en virksomhed eller anden type organisation tager konceptet innovationsstyring til sig. Dermed sagt så er innovationsstyring vigtig at få styr på, da organisationen ellers kan risikere at bruge mange ressourcer på at genopfinde den dybe tallerken.

Konceptet innovation

Innovation omhandler at tage noget, i sin brugskontekst, nyt i brug. Det kunne for eksempel være at anvende en maskine på en anden måde, et halvfabrikat på en anden måde eller en teknologi på en anden måde.

Et eksempel kunne være at en virksomhed etablerer en digital selvbetjeningsløsning til registrering af ferie, som består af en hjemmeside med en intelligent formular.

I modsætning til invention, så omhandler innovation at anvende eksisterende teknologier, komponenter, løsninger med flere på en ny måde. Den nye måde kan eventuelt omhandle det at kombinere eksisterende teknologier, løsninger, proces- og forretningsmodeller samt produkter på en ny måde.

Innovationsstyring

Innovation i virksomheder, hvor nye produkter anvendes enten sammen med eksisterende IT-systemer eller hvor IT-systemer indkøbes til formålet. Innovationsstyring omhandler i den forbindelse at der findes flere ressourcer i virksomheden der aktivt arbejder for at de nye ideer, services og produkter kan passe sammen med den eksisterende digitale infrastruktur.

Det er vigtigt for den enkelte virksomhed at få afklaret, hvem der passer ind i den kontekst som forventes at skulle understøtte en hurtigere, økonomisk smartere og oplevelsesmæssigt bedre anvendelse af nye innovationer.

Konceptet IT-governance

IT-governance (eller på dansk IT-styring) omhandler i udgangspunktet, hvem der har indflydelse på, hvordan indkøb af nye IT-løsninger foregår og hvilke IT-løsninger der skal tilpasses. IT-governance kan derfor have indflydelse på, hvordan en organisation kan være i stand til at opnå en højere grad af innovation (altså det at anvende noget eksisterende på en ny måde og på sin vis også på invention). En af årsagerne til at IT-governance har denne betydning skyldes at en stor del af innovation tager udgangspunkt i eksisterende teknologier.

Konklusion

Innovation er relevant for alle typer organisationer da det at organisationerne kan skabe innovation er vigtigt i forhold til, at organisationerne kan forblive relevante.

Enterprise arkitekter og forretningsarkitekter vil kunne spille en aktiv rolle i forhold til at få defineret rammerne for de nye produkter. Enterprise arkitekterne og forretningsarkitekterne, kan også indgå som led selve designfasen af de nye produkter.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: