Indlejret arkitektur

Perfektionering af enterprisens arkitektur program for at opnå fordele ved en struktureret tilgang til enterprisens arkitektur.

Jeg har skrevet om enterprise arkitektur i forhold til udvikling af organisationens konkurrencemæssige  fordele, da enterprisen vil være i stand til at kunne håndtere forskellige former for aktiviteter, processer og systemer. Hidtil er det sparsomt med eksempler på organisationer der har opnået dette modenhedsniveau som oprindeligt blev defineret i Doucet et al (2009).

Det som kendetegner den indlejret arkitektur er at it og forretning anvender enterprise arkitektur til at få styr på strukturer, information, viden og systemer. Der findes mange forskellige typer arkitekter, og arkitekttyperne kan både være eksplicitte og implicitte. Der findes ligeledes enterprise arkitekter der arbejder med specifikke dele af enterprisens arkitektur under de forskellige forretningsenheder samt der findes en enterprise arkitektur funktion der servicere topledelsen. Det er uklart om enterprise arkitekterne arbejder med det samme rammeværk eller om de anvender det som Gartner incorporated kalder for ”federated architecture”, hvormed de forskellige enterprise arkitektur funktioner anvender forskellige rammeværker og fremgangsmåder. Den centralistiske enterprise arkitektur funktion vil bistå de andre enterprise arkitektur grupper med at tilpasse og udbygge deres forskellige enterprise arkitektur depoter, således de passer ind i en overordnet enterprise arkitektur kontekst, og de artefakter der produceres kan refereres til og på sin vis genanvendes på tværs af enterprise arkitektur programmet. Genbrugelighed er i fokus, og de forskellige grupperinger af enterprise arkitektur programmet har forstået at det ikke er alle artefakter der giver lige meget mening at genanvende.

Der findes flere forskellige arkitekter der afbilleder organisationens arkitektur fra forskellige vinkler, og bidrager på forskellige måder til det samlede enterprise arkitektur program. De forskellige arkitekttyper har stor indflydelse på, hvordan enterprise arkitektur depotet anvendes til at træffe beslutninger ud fra, og det er helt essentielt at beslutningstagerne har verificeret information at forholde sig til, da det ellers kan blive meget svært for dem at træffe holistiske beslutninger.

Konklusion

Indlejret arkitektur kan anvendes til at opnå et solidt overblik over de forskellige forretningslinjer i organisationen. Enterprise arkitektur programmet består af en central enterprise arkitektur funktion der rapportere direkte til topledelsen og forskellige enterprise arkitektur funktioner der står for serviceringen af de forskellige forretningsenheder. Enterprise arkitektur anvendes af forskellige interessenter til at skabe det overblik de har behov for at skabe løsninger der er bæredygtige.

2 thoughts on “Indlejret arkitektur

Add yours

  1. Jeg er blevet gjort opmærksom på, at referencerne til værket, hvor begrebet ”Sammenhængsledelse” (Coherency Management) præsenteres ikke er tydelige nok. For at rode bod på dette indsætter jeg hermed referencen til bogen ”Coherency Management: Architecting the Enterprise for Alignment, Agility, and Assurance” der er skrevet af Doucet et al (2009).
    PFTS.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: