Rammerne for arkitektur (1)

Dette er et grafisk bud på hvad begrebet enterprise arkitektur er, og hvordan den kan påvirke hinanden. Enterprise arkitektur kan være med til at påvirke til at understøtte strategisk afstemning mellem de forskellige lag i organisationen. Fokus handler om at skabe realisere visionen igennem formulering af en strategi og omsætte den til handling.

EA: Rammerne for enterprisearkitektur
Rammerne for enterprise arkitektur.

De tre lag

Der findes tre overordnede lag i det jeg betragter, som rammen for begrebet enterprise arkitektur.

De tre lag passer i den forbindelse godt sammen med de klassiske niveaudelinger der findes i en organisation.

Den strategiske situation som typisk dommineres af bestyrelse og direktører.

Forretningens grundlag er i bunden da de services eller fysiske produkter der udarbejdes af organisationen.

Informationsteknologi der har til formål at kunne automatisere en række opgaver der ellers enten ville være for omkostningsfulde at kunne håndtere i et moderne vestligt samfund eller umulige set i forhold til at informationen ikke ville kunne analyseres eller behandles hurtigt nok.

Informationsteknologien kan egentlig være i begge de nederste vinkler i trekanten og det samme kan forretningen, da det i teorien vel er forretningen der har interaktionen med kunderne, men kanalerne er ofte igennem digitale kanaler på en eller anden facon.

Inde i rammen findes der tre figurer.

Trekanten der er lokaliseret nær ”strategi” vinklen findes der tre emner der er relevante. Det første emne er forretningsmodellen, det andet emne missionen for organisationens overlevelse og visionen for organisationen og hvor den er på vej hen eller imod.

Figuren i midten af rammen omhandler typisk de opgaver som hører til mellemledelse og støtte funktioner. Støtte funktionerne er ofte med i planlægning og optimeringsprocesser der med til at påvirke ”gulvet” eller der hvor varerne eller de forskellige services udarbejdes.

I bunden af rammen findes blandt andet teknologi og det skal forstås som teknologi der understøtter informationsbehandling der sendes op til i mellemledelsen til analyse.

Enterprisearkitektur omhandler at styre rammen der dikterer indholdet af organisationen.

Konklusion

Enterprise arkitektur omhandler at påvirke en række forskellige elementer inden for organisationens ramme og igennem sådan en tilgang, at enterprise arkitektur programmet er en strategisk katalysator der bruges til at sikre en konsistent strategi kan implementeres og dermed

One thought on “Rammerne for arkitektur (1)

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: