Fem skridt for at formulere en strategi for it-infrastrukturarkitekturen

En organisation som har et overblik over sin it-infrastrukturarkitektur har mulighed for at tage kontrol over udviklingen af den. Kontrol kommer kun til udtryk, hvis beslutningstagerne samtidigt understøtter planlægning og sætter en vision for, hvad organisationens it-infrastruktur skal støtte op om.

Der findes flere forskellige fremgangsmåder som kan anvendes, men dette blogindlæg beskrives fem trin som den ansvarlige enterprisearkitekt i samråd med de rette beslutningstagere i it-afdelingen kan gøre for at få formuleret en handlingsrettet og fremtidssikret.

Sæt en vision

Beslutningstagerne i it-afdelingen bør blive enige med hinanden om, hvilke projekter der skal prioriteres. Projekterne bør selvsagt ikke kun være orienteret imod udvikling, men også imod at få skabt en stabil platform som udviklingen på de nye applikationer kan afvikles på.

Visionen bør være koordineret med de ansvarlige for udvikling af nye applikationer og visionen bør ligeledes være koordineret med den vision og planlægning der anvendes i forhold til de ideer som de forskellige forretningsenheder som it-afdelingen servicerer.

Anvend principper

Strategien for it-infrastrukturarkitekturen børe følge eksisterende forretnings – og it-principper. De principper som findes omhandler på sin vis ikke alle sammen it-infrastrukturarkitekturen. Det kan derfor blive en nødvendighed at få formuleret nye principper. De nye principper bør være baseret på SMART-konceptet  og i den forbindelse bør principperne evalueres ofte.

I situationen hvor det bliver nødvendigt at få formuleret principper kan det blive nødvendigt for enterprisearkitekten at anvende en grafisk fremgangsmåde.

Anvend kundens optik

Enterprisearkitekten bør sammen med de andre interessenter arbejde med at udarbejde en infrastrukturarkitektur strategi der løser de problemer som slutbrugerne oplever eller de personer som findes uden for organisationen bliver nød til at arbejde med i deres specifikke situationer.  Denne type optik bør kunne medføre en overordnet fremgangsmåde i forhold til brugeroplevelsen som ikke kun udgør applikationsdesign, da applikationerne afvikles på servere eller personlige enheder og infrastruktur som middleware og netværk.

104 Kundeperspektiv

Brug en fortælling

Det er en nødvendighed at arbejde med at kommunikere principperne til alle dem der skal antages at skulle handle på forandringerne. Principper i sig selv er gode til at opstille rammerne hvori de forskellige interessenter forventer at deres adfærd i beslutningssituationer bør være.

Typisk bliver principper kommunikeret ud i rapporter eller på en opstilling som findes på organisationens intranet, men det viser sig sjældent nok til at understøtte en reel forandring og derfor bør fokus være på at skabe en fortælling. Fortællinger huskes ofte temmelig godt af mange typer mennesker fordi det er en type information som de typisk får igennem deres barndom og tidlige ungdom at have lyttet til fortællinger og eventyr. I eventyr findes der typisk visse pointer som appellere til en bestemt type adfærd. Derfor kan der vise sig at være en god ide at fortælle visionen og principperne for it-infrastrukturarkitekturen i form af en fortælling.

Principperne og visionen bør som sådan tage udgangspunkt være separate artefakter som kan kombineres i fortællingen.

Forretningsenhederne

Det er en nødvendighed at få skabt overblik over hvor forretningsenhederne gerne vil hen og hvilke egenskaber som de skal have adgang til for at kunne opnå konkurrencefordele. Forretningsenheder kan også have specifikke ønsker set i forhold til, hvilke computere, håndholdte enheder eller andet som vil vise sig at være interessante for organisationen.

Engagering af forretningsenhederne gør det muligt at kunne udrede generelle trends og på den måde være med til at understøtte en udvikling som støtter op om en samhørig ledelse. Forretningsenhedernes beslutningstagere bør engageres i workshops hvor roadmaps udarbejdes så de rette forbindelser skabes mellem tekniske muligheder og markedsmæssige formål.

102 Infrastruktur 1

Konklusion

Der findes en række problemstillinger med hensyn til at finde informationer om store komplekse infrastrukturarkitekturer. Det er en nødvendighed at have en idé om hvad den nuværende infrastrukturarkitektur omhandler og hvor organisationen er på vej hen. Det kræver at forretningsenhederne bliver engageret.

De fem skridt kan vise sig at være gode i forhold til styring af infrastrukturarkitekturen så den kan bevæge sig i en retning som er fordelagtig for organisationen med henblik på at understøtte konkurrencefordele.

One thought on “Fem skridt for at formulere en strategi for it-infrastrukturarkitekturen

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: