EA programmets livscyklus

Fra et generelt perspektiv så har enterprisearkitektur programmet typisk en livscyklus som minder om det et menneske går igennem. Et enterprisearkitektur program går igennem en fødsel, en ungdom, en voksenalder og en alderdom som så ofte føre til at livscyklussen gentages.

Jeg vil i de næste fire blogindlæg arbejde med de forskellige stadier som et enterprisearkitektur program går igennem fra fødsel til grav eller til genfødsel.

Stadier

Der er  fire stadier i et enterprisearkitektur programs livscyklus, da jeg anskuer at enterprisearkitektur programmerne har i alt fire faser i sit liv. Den første fase er fødslen (eller genfødslen), den anden fase er ungdommen, den tredje fase er voksen alderen og den sidste fase er alderdommen.

De fire stadier er beskrevet nedenfor:

  1. Fødslen omhandler at skabe de overordnede rammer for enterprisearkitektur rammeværket og dermed hvilke metoder og artefakter som skal udarbejdes. Ligeledes er det i denne fase hvor de rette kompetencer bliver sat i fokus.
  2. Ungdommen er hvor de forskellige arkitekttyper bliver sat fri. De forskellige arkitektprofiler begynder på at få skabt artefakterne. Det er typisk i denne fase hvor en beslutningsplatform (EA repository) bliver etableret.
  3. Voksenlivet er hvor artefakterne er blevet udarbejdet. Relationerne mellem artefakterne er veldefineret og afprøvet i analyseforhold.
  4. Alderdommen er vis. Visdommen som de forskellige artefakter har medført bliver anvendt, men samtidigt bliver artefakterne mere og mere rigide.
EA livscyklus
EA livscyklus

Konklusion

Enterprisearkitektur programmet har en livscyklus som et menneske og et enterprisearkitektur program kan genfødes. De forskellige stadier for et enterprisearkitektur have forskellige karakteristika. De forskellige karakteristika vil typisk have betydning for, hvordan organisationens enterprisearkitektur udvikles.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: