B-2: Diagram over knudepunkterne

Scott A. Bernard har udarbejdet et artefakt til at identificere knudpunkter og hvor informationerne udveksles i organisationen. Artefaktet har en række anvendelsesmuligheder, men i første omgang bruges diagrammet til at udlede knudepunkterne i organisationen og de informationer som udveksles mellem de forskellige interessenter.

Den udgave af artefaktet som jeg præsenteres her i blogindlægget omhandler udgaven som anvendes i 2005 udgaven af EA3 Cube-rammeværket. Rammeværket er blevet opdateret siden og de fremtidige udgaver af artefaktet kan være struktureret anderledes.

Artefaktet er udarbejdet med udgangspunktet i den fiktive organisation Svanbjerg Kommune.

Struktur

Artefaktet består af et diagram, hvor de forskellige knudepunkter illustreres som værende cirkler og pilene mellem de forskellige cirkler kan bruges til at illustrere flow mellem de forskellige afdelinger og forskellige forretningsenheder. Flow kan være produkter, data og ikke mindst services mellem de forskellige afdelinger og enheder.

174 Skabelon for knudepuntker

Knudepunkterne i Svanbjerg Kommune

175 Node diagram

På baggrund af ovenstående kan det konstateres at afdelingerne forvaltningerne i Svanbjerg Kommune står det til at Borgerservice bliver understøttet IT-afdelingen og Intern Økonomi. Ligeledes bliver Erhvervsservice og Kultur- og fritid også understøttet af Intern Økonomi og IT-afdelingen.

I den nuværende tekniske og organisatoriske opsætning er det ikke muligt for Borgerservice at indkøbe løsninger fra andre leverandører end IT-afdelingen og den interne afregning foregår delvist igennem Intern Økonomi som håndterer budgetterne og ikke mindst muligheden for at give borgere, virksomheder og NGO’er informationer og services som de har krav på.

Konklusion

Svanbjerg Kommune arbejder med en række problemstillinger, som Svanbjerg Kommune har sat et program i gang med at ændre. Forholdene mellem de forskellige forretningsenheder (forvaltninger) og de underliggende aktiviteter så de understøtter interaktion med borgere, virksomheder og NGO’er i centrum.

Det nuværende artefakt er udarbejdet med et fokus på et ”As-Is” artefakt som skal understøtte afdelingen for Digitalisering som er lokaliseret i IT-afdelingen. Afdelingen skal understøtte udviklingen i form af udvælgelsen af de rigtige teknologier til at understøtte de rigtige processer i organisationen. Det fremgår at IT-afdelingen får ressourcer udefra. I dette eksempel omhandler det drift af fagsystemer og levering datacenter kapacitet.

Kilder

  1. Bernard, Scott, A. An Introduction To Enterprise Architecture: Second Edition. 2nd ed. AuthorHouse, 2005.

 

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: