Evaluering af B-1: Forretningsplan

Der findes en række interessante perspektiver i Scott A. Bernards EA 3 Cube-rammeværk. Et af disse perspektiver udtrykkes i artefaktet B1: Forretningsplaner, som essentielt set omhandler de planer som organisationerne kan arbejde med i forhold til at understøtte taktiske beslutninger set i forhold til forretningsudvikling.

Struktur

Artefaktet er struktureret om følgende elementer:

  • Overblik over forretningsenhederne.
  • Overblik over profilerne på direktionsniveau.
  • Relationer mellem forretningsaktiviteter og de strategiske mål
  • Organisationsstruktur
  • Markedsudsyn og konkurrencestrategi.
  • Finansieringsstrategi.
  • Forretningspartnere og alliancer.

 

Strukturen gør det muligt at anvende artefaktet både i den offentlige og i den private sektor. Jeg anvendte selv et eksempel fra den offentlige sektor, da jeg udfyldte artefaktet. På baggrund af indholdet i artefaktet ikke et artefakt som bør være tilgængeligt for alt for mange interessenter internt i organisationen i for mange hierarkier. Det er med andre ord et artefakt som enterprisearkitekten kan tage informationer fra og fortolke i andre mere projekt-orienterede artefakter.

Anvendelighed

Artefaktet kan anvendes både i den offentlige og i den private sektor, men i politiske organisationer virker det uhensigtsmæssigt at arbejde med artefakter som giver for mange informationer om de forskellige beslutningstagere fx på ”Executive” niveau. De andre elementer i artefaktet kan give beslutningstagerne og ikke mindst enterprisearkitekterne mulighed for at kunne genfinde informationer som skal bruges i forhold til at styre forretningen på.

Artefaktets anvendelighed består i at der findes en række informationer kan samles i et artefakt, men det stiller også store krav til enterprisearkitekterne i forhold til at kunne opdatere det.

Konklusion

Artefaktet er anvendeligt for en lille gruppe beslutningstagere i organisationen, da informationer i dette specifikke artefakt kan vise sig at være politiske, og dermed kan der vise sig at blive problematisk at anvende i forhold til meget politiske organisationer. På den anden side så kan de fleste organisationer anvende artefaktet til en taktisk fremgangsmåde forretningsudvikling i organisationen.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: