Evaluering af B-2: Knudepunkter

Artefaktet stammer fra EA3 Cube-rammeværket i 2005 udgaven. Rammeværket er sidenhen blevet opdateret, men 2005 udgaven er stadig anvendelig for organisationer i den private og i den offentlige sektor.

Den overordnede struktur for artefaktet er bygget op om et diagram. Diagrammet bruges til at illustrere knudepunkterne, og hvordan halvfabrikata, informationer og data som udveksles mellem forskellige knudepunkter. Knudepunkterne kan være teams, afdelinger eller forretningsenheder.

Artefaktet kan bruges både i forhold til samtidsarkitekturen (as-is) og i forhold til den fremtidige arkitektur (to-be). Generelt for arbejdet med artefaktet kan det give mere mening for IT-afdelingen at arbejde med to-be fremgangsmåden frem for at grave sig ned i dokumentering af samtidsarkitekturen. Måden som IT-afdelingen kan undgå at arbejde med at dokumentere for meget af samtidsarkitekturen kan ske ved, at IT-afdelingen fokusere på at udarbejde artefakter til IT-projekterne.

Det primære problem med arbejdet med denne specifikke udgave af artefaktet er afgrænsningen af de informationer som enterprisearkitekterne, forretningsarkitekterne og antageligvis informationsarkitekterne beriger artefaktet med.

Modellen

Kan bruges forhold til at skitsere, hvordan organisationens forskellige teams og forretningsenheder fungerer, når de vel at mærke udveksler, varer, halvfabrikata, services og data.

174 Skabelon for knudepuntker

Hver cirkel udgør en teams eller forretningsenheder eller organisationer og hver pil imellem dem illustrerer udveksling mellem dem. Måden som figurerne i diagrammet er konstrueret på betyder at mange sider skal anvendes til at udarbejde dokumenterne. Med andre ord vil der ofte være tale om det som Carbone (2004) omtaler som et niveau 0 diagram.

Konklusion

Artefaktet kan bruges i forhold til at identificere data og services som udveksles mellem teams og forretningsenhederne. Dermed giver det enterprisearkitekterne, og IT-afdelingen som kan bruges i forhold til identificering af elementer i forhold til dataarkitekturen og informationsarkitekturen som anvendes i organisationen. Organisationen kan med fordel satse på fremtidsarkitekturen, hvor fokus vil være på projekterne.

Kilder

  1. Bernard, Scott, A. An Introduction To Enterprise Architecture: Second Edition. 2nd ed. AuthorHouse, 2005.
  2. Carbone, Jane A. IT Architecture Toolkit. 6th ed. Upper Saddle River: Prentice-Hall, Inc., 2004.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: