Forretningsmodellen for Metro-Media

Dette blogindlæg tager sit udgangspunkt i forretningsmodellen Metro-Media. Forretningsmodellen er vigtig for roller som enterprisearkitekt, løsningsarkitekt og informationsarkitekter at forstå fordi forretningsmodellen essentielt set er det som it-løsningerne er bygget op til at understøtte.

Forhistorien

De trykte medier har været under pres og det har de været siden start-2000erne, hvor de forskellige mediehuse gjorde online journalistik gratis, herefter opstod et hav af gratis aviser, hvor blandt andet Metro Express kom på gaden i Danmark. Fokus for Metro Express har været pendlerne og der har været kæmpet hårdt om standere med gratis aviser nær de forskellige stationer i Danmark. I øjeblikket findes der kun en gratis-avis som uddeles ved stationerne og typisk omkring de stationer, hvor DSB  kører forbi, og det er Metro Express. Der findes ikke et monopol, men der findes reelt kun den ene store udbyder.

Key Partners

Metro-Media samarbejder med DSB, BaneDanmark og busselskaber om at få distribueret gratisaviser. Det er typisk omkring stationer og i visse busser, hvor det er muligt at få adgang til gratis aviserne.

113 BMC

Key Activities

For at få avisen på gaden og for at fastholde kunderne, det vil sige dem som køber reklameplads i MX, og læserne så skal Metro-Media arbejde på at få oversat Ritzau telegrammer eller telegrammer fra andre nyhedsbureauer, skrive artikler og tilpasse de reklamer som kunderne sender til dem til den trykte avis og på hjemmesiden mx.dk .

112 BMC

Key Resources

For at avisen kan trykkes og komme på gaden så er det vigtigt at avisen kan trykkes. Det kræver et trykkeri for at kunne trykke aviserne i en kvantitet som gør det muligt for at de potentielle læsere kan få adgang til nyheder og reklamer.

For at Metro Express (MX) er attraktiv for sine læsere så kræver det at der findes relevant indhold i avisen, hvilket vil sige artikler, opinion, læserbreve, kommentarer, kryds og tværser  og meget mere.  Det betyder at de skal have journalister og redaktører ansat så der produceres indhold, og indholdet er af en tilpas høj kvalitet. Herudover har de behov for sælgere som kan sælge reklamepladsen, til virksomheder og organisationer som skal sælge et produkt eller budskab.

Afhængig om Metro-Media råder over deres eget trykkeri eller de lejer sig ind hos et andet bladhus så kan typografer og teknikere som står for betjening, tilpasning og vedligeholdelse af trykpressen.

Metro-Media råder over hjemmesiden MX.dk som fungerer som en web-avis som opdateres flere gange i døgnet. Det kræver derfor også at Metro-Media har ansatte som har kompetencen til at vedligeholde og opdatere et content management system (CMS).

111 BMC

Value Proposition

MX leverer friske nyheder gratis til læserne og indhold som opinion, underholdning samt kommentarer. Nyhederne er centreret omkring to landsdele (vest og øst) og fokus på lokale nyheder.

Læserne bliver eksponeret for reklamer. Reklamerne er i udgangspunktet relevante for målgruppen 18 – 39 årige som er bosat omkring de større byer inklusiv hovedstaden.

Værdiskabelsen for de organisationer som køber reklameplads i avisen vil  være at deres reklamer og budskaber eksponeres til den rette målgruppe og dermed håber på at få generet et mersalg.

110 BMC

Customer Relationships

Der findes essentielt set tre forskellige typer kunder for MX. Den første kunde er læseren af den fysiske avis. Den anden type kunde er dem som køber reklameplads i avisen. Den tredje type kunde er dem som besøger MX.dk.

Forholdene til kunderne vil være forskellige de tre typer kunder. Kunderne har forskellige forhold til MX og forskellige interesser, som MX og Metro-Media skal håndtere for at få forretningsmodellen til at fungere.

Forholdet til læseren af den fysiske avis er at fastholde kunden ved at der udarbejdes indhold som virker interessant nok til at blive læst.

Forholdet til kunden som køber reklameplads i avisen vil være bygget op imod at der findes en key account manager som tager kontakten til kunden og som kan præsenterer de økonomiske forhold som reklamekampagnerne giver kunden.

109 BMC

Channels

Der findes flere kanaler til både læseren og kunden som køber reklameplads. Læseren får typisk sin avis på en station, i en bus, i et tog eller ved stativer lokaliseret på offentlige steder fx gågader. Herudover har læserne også mulighed for at tilgå nyhederne online på MX.dk, hvor det er muligt at målrette reklamerne mod brugerne og ligeledes er det muligt at undersøge præcist, hvorfra læserne kommer fx igennem Google Analytics. Der findes en interessant tilgangsvinkel i forhold til at dem som køber reklameplads kan målrette deres reklamer i højere grad end på det trykte medie. På nuværende tidspunkt virker det til at Metro-Media ikke har realiseret potentialet af en sådan it-løsning.

Kanalen til kunderne som køber reklameplads i det fysiske medie og på det virtuelle medie sker primært igennem kommunikation med salgsafdelingen og key account managers. Udveksling vil typisk finde sted ved at sende billederne per e-mail.

108 BMC

Customer Segments

Metro-Media arbejder aktivt på at udarbejde nyheder og andet indhold som er rettet imod kundesegmentet i alderen 18-39 år (kilde Metro-media.dk) og disse bor i provinsbyerne og hovedstaden. Meteo-Media omtaler kundernes bopæl som værende i ”Byen” (Metro-media.dk).

107 BMC

Cost Structure

Den primære omkostning for Metro-Media vil være omkostningerne til løn. Herefter kommer udgifter til tryk, ressourcer i form af papir, og licenser til software. Herudover kommer udgifter til håndtering af udvikling af den underliggende tekniske platform som understøtter at MX kan udgive sin avis i fysisk form og på internettet.

106 BMC

Revenue Stream

Avisen bliver finansieret af reklamer og det samme gør online platformen, hvilket vil sige mx.dk. De er til gengæld kun interessante for dem som køber reklameplads, hvis avisen og online platformen tiltrækker den målgruppe, som køberne kan sælge produkter til eller påvirke.

105 BMC

Analyse af forretningsmodellen

Modellen består af de ovennævnte 9 kategorier som kan bruges i forhold til at analyser, beskrive og formidle en organisations forretningsmodel. Der er visse fordele og visse ulemper ved den forretningsmodel som Metro-Media har anvendt. Forretningsmodellen minder meget om de forretningsmodeller, som dot-com virksomheder anvendte tilbage i slut-90erne og start 2000erne, og som i de fleste tilfælde viste sig at være fejlbehæftede. Der findes en overordnet forskel og det er at der sendes et fysisk produkt på gaden i form af en fysisk avis, men kunden modtager avisen gratis og modellen finansieres udelukkende igennem salg af reklamer til virksomheder og organisationer som vil lokke læserne af avisen til at købe et produkt eller investere deres tid til at ændre adfærd.

Markedet har også været præget af intens konkurrence, hvor de store spillere på avis og mediemarkedet forsøgte sig på  i 2000erne og alle på nær MX er lukket. Der kan vise sig at være en problemstilling fordi markedet kan lade sig påvirke af der kommer nye spiller ind på markedet. Det virker heller ikke til at gratis aviserne får støtte fra staten, hvilket betyder at MX ikke har samme økonomiske muligheder som potentielle konkurrenter.

Konklusion

Metro-Media har en interessant forretningsmodel, men forretningsmodellen lider af samme problem som mange dot-com virksomheder anvendte tilbage fra 1999 til perioden 2001, hvor idealet var at udbyde produkter (og services) gratis og derefter sælge reklamer eller sælge virksomheden til andre med henblik at have kendskab til kunderne.

One thought on “Forretningsmodellen for Metro-Media

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: