Partnerskab

Hvordan opnår du et godt og produktivt forhold til de andre forretningsenheder?

Det kan kun gøres ved at indgå som partner i forretningsenhedernes behov for anvendelse af informationsteknologier, og det kan kun ske ved at IT-afdelingen forstår, hvordan de andre forretningsenheder fungerer og den strategi som det forventes af dem at følge.

Det sker med jævne mellemrum at de forskellige forretningsenheder ikke har en strategi eller forstår konceptet strategi, hvilket stiller krav til IT-afdelingen og på sin måde, som IT-afdelingen bistår de forskellige beslutningstagere i forretningsenhederne også til dem.

I tilfælde af der ikke findes strategier for de enkelte forretningsenheder, så kan det betyde at IT-afdelingen har muligheden for at influere de forskellige forretningsenheders måde at arbejde på, altså under forudsætning af beslutningstagerne i IT-afdelingen og i forretningsenhederne ser muligheden og anvender den taktisk.

Skab netværket

Det er fundamentalt at medarbejderne som skal skabe netværket med beslutningstagerne i forretningsenhederne finder en eller flere måder at fås skabt netværket med beslutningstagerne på.

Der findes som minimum to forskellige typer netværk som er relevante for IT-afdelingen at få fastlagt. Det første omhandler beslutningstagerne og det andet omhandler medarbejderne, som kan være de bærende i forhold til arbejdet med at skabe innovation ved at tage nye teknologier til sig og skabe nye måder at udføre deres arbejde på.

Den eller de personer som kan være med til at skabe netværket kan være enterprisearkitekterne, som organisationen råder over.

Forretningsbehov

Enterprisearkitekten eller forretningspartneren kan med fordel anvende visuelle værktøjer til at skabe et overblik over forretningsbehov for de enkelte forretningsenheder og hele organisationen.

Der findes i den forbindelse en række forskellige værktøjer dom kan bruges. Først og fremmest kan simple “capability” modeller anvendes, hvor de forskellige IT-infrastruktur komponenter og IT-løsninger. Eksempler på modeller for forretnings “capabilities” findes i bogen ” The Essential Advantage” af Leinwand og Mainardi (2010) som er en fremgangsmåde og teori som er forankret i en stærk topledelse som styre organisationen ud fra den klassiske top-down fremgangsmåde.

En anden, og måske mere jordnær fremgangsmåde, er at udarbejde en sigende “capability” model kan være at anvende Porters værdikæde og vise, hvordan de forskellige dele af værdikæden bliver påvirket af IT-understøttelse.

Dertil findes der modeller til at udtrykke indholdet af forretningsenhedernes forretningsmodeller så som “The Business Model Canvas”. Modellen kan bruges til at give beslutningstagerne et godt indblik i, hvordan It-afdelingen opfatter forretningsenhedens forretningsmodel. I tilfælde af forretningsenheder ikke selv råder over et overblik over sin forretningsmodel, så kan modellen bruges som en løftestang for IT-afdelingen til at kunne påvirke forretningsenhedens strategi. Ligeledes kan overblikket over forretningsmodellen bruges til at få skabt den forståelse og overblik som skal til for at kunne rådgive den specifikke forretningsenheder i forhold til forretningsudvikling, hvor IT-understøttelse kommer i spil.

Konklusion

Der fondes mange gode grunde til at få skabt et partnerskab mellem It-afdelingen og de andre forretningsenheder. Det vil især vise sig relevant for de IT-afdelinger som arbejder meget aktivt på at kunne understøtte forretningsudvikling.

Det kan vise sig relevant for enterprisearkitekten eller anden profil som arbejder med skabe relationer med de forskellige beslutningstagere.

Kilder

  1. Leinwand & Mainardi, The Essential Advantage, 2010.
  2. Porter, M., “Competitive Advantage”, 1985.
  3. Pigenur Y. & Osterwalder, A., “The Business Model Canvas”, 2010.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: