Arkitektur i kontekst

Der findes forskellige former for arkitektur, og måden arkitektur anvendes på kommer an på den situation som organisationen opererer i.

Enterprise arkitektur bruges som en betegnelse for arkitekturen for hele organisationen. Jonkers et al (2006) anvender en definition der arbejder ud fra en antagelse om at enterprise arkitektur er sammenhængende enhed af principper, metoder og modeller. Dernæst kommer Jonkers et al ind på at principperne, metoderne og modellerne bruges til at skabe et overblik over EA for forretningen, it og evolutionen af disse.

Architecture at the level of an entire organisation is commonly referred to as “enterprise architecture” (EA). It is a coherent whole of principles, methods and models that are used in the design and realisation of the enterprise’s organizational structure, business processes, information systems, and infrastructure. EA captures the essentials of the business, IT and its evolution.” – Jonkers et al (2006)

Jeg mener, at en af enterprise arkitektur programmets store styrker er udarbejdelsen af modeller for roadmaps for, hvordan forretningen og it-afdelingen (og dermed teknologi) kan udvikles, således det er muligt eksekvere strategier der kan hjælpe organisationen med at tilpasse sig de strategiske problemstillinger.

Fundament arkitekturen (oprindeligt defineret af Doucet et al) der omhandler at enterprise arkitektur programmet anvendes til at skabe viden til it-ledelsen, således de rette beslutninger kan træffes på det rette tidspunkt, så organisationen kan få den fulde værdi af den teknologi, som den har investeret i.

Værdi og værdiskabelse er meget subjektive, kontekstuelle og løst defineret, og det er op til den enkelte chefarkitekt og enterprise arkitekt at definere værdi.

One thought on “Arkitektur i kontekst

Add yours

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: