Teknologistrategien

De fleste private og offentlige virksomheder i de industrialiserede lande er i dag meget afhængige af teknologi, især informationsteknologi, til at kunne håndtere aktiviteter der er nødvendige i forhold til at kunne leverer enten et produkt eller en service til kunderne. Med denne udvikling i mente er det en nødvendighed at forholde sig til, hvordan organisationen anvender informationsteknologi. Informationsteknologi udvikles konstant og der kommer flere feature og nye produkter, og samtidigt er der en række produkter der på den ene eller den anden måde trækkes ud af markedet, og udviklingen på produktet stoppes. De forskellige produkter er ofte udviklet sådan at det ikke er muligt at kunne få adgang til de præcis samme data og features ved at udskifte produktet til en andet fra en konkurrent, men organisationerne er ofte i en situation, hvor de bliver nød til at kunne anvende sine uafhængigt af det teknologiske produkter der anvendes i organisationen. Uden data vil det blive utrolig svært at kunne skabe værdi.

Navnet teknologistrategi er i sin forstand meget tvetydigt fordi teknologi kan være mange ting fx maskiner og bygninger eller fra en filosofisk betragtning kan der være tale om viden. I denne kontekst er der tale om at informationsteknologi er ens betydende med teknologi, og teknologistrategien fokuserer på teknologiarkitekturen. Teknologiarkitekturen omhandler udviklingsteknologier, platforme, hardware, miljøer, virtuelle servere, udviklingsmiljøer, programmeringsværktøjer og applikationer.

Definition

Teknologistrategien er rettet mod styring teknologiarkitekturen. Teknologiarkitekturen består af applikationer, programmeringssprog, hardware, og infrastruktur.

Relationer til it-strategien

Teknologistrategien vil typisk være et supplement til it-strategien. It-strategien er den overordnede strategi der sætter retningen for de services som it-afdelingen leverer til forretningen herunder

Fokus

I denne kontekst er teknologistrategien rettet mod informationsteknologi, og informationsteknologi har stor indflydelse på organisationens evne til at levere produkter og ydelser til sine kunder, men samtidigt så er udviklingen så hurtig, og  mange leverandører forsvinder eller fusionerer med det til følge at applikationer, systemer og platforme enten forsvinder, ændres, eller der ganske enkelt ikke udvikles mere på dem. Teknologistrategien har derfor et bestemt fokus nemlig at formulere et sæt principper der kan anvendes af beslutningstagerne til at sikre, at de applikationer og services der anvendes bliver brugt rigtigt.

En teknologistrategi er dermed også en form for vejledning for, hvad organisationen bør investere i og på sigt.

Konklusion

Teknologistrategien er en meget specialiseret strategi der har til formål at give beslutningstagere i it-afdelingen mulighed for at kunne ”styre” teknologiarkitekturen, hvilket i denne kontekst vil sige hardware, applikationer og it-infrastruktur for at undgå inkonsistent planlægning og beslutningstagning.

Jeg er af den holdning, at hvis en organisation (ligegyldigt om der er tale om en privat virksomhed eller en organisation i det offentlige) så vil det være en fordel for organisationen, at it-afdelingen har styr på, hvilke applikationer, hardware og infrastruktur, som organisationen bør investerer i, og hvilket der bør skrottes.

En plan er i udgangspunktet altid bedre end ingen plan at have.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: